Foto: EPA

Grootste vulkaan ter wereld uitgebarsten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Jarenlang hield Mauna Loa zich koest, maar ineens hoest en proest de vulkaan op Hawaï gloeiendhete lava, as en rook uit. Wat weten we van deze joekel? 

Deze week barstte de vulkaan plots uit. De uitbarsting komt uit drie spleten, die zijn in totaal tussen de 1,5 en 3 kilometer lang. Daar komt lava, as en stof uit. Er is nu nog geen gevaar voor de inwoners van Hawaï. Maar als de lavastromen toch richting bewoond gebied komen, moeten mensen worden geëvacueerd. De vulkaan stoot ook giftige stoffen uit, zoals zwaveldioxide. De luchtkwaliteit wordt daarom goed in de gaten gehouden.

Foto: Associated Press

Een lavastroom vanaf de Mauna Loa.

Lange berg

Mauna Loa betekent lange berg en is een schildvulkaan. Dat betekent dat-ie breder is dan hoog en niet heel explosief uitbarst. Toch kan de lava wel dertig tot zestig meter hoog de lucht in schieten!

Grootste vulkaan

De vulkaan zelf steekt wel 4170 meter boven de zeespiegel uit. Het is daarmee niet de hoogste vulkaan ter wereld. Dat is de Ojos de Salado (6891 meter) op de grens tussen Chili en Argentinië. Maar het is wel de grootste actieve vulkaan op de wereld. Dat komt vooral door zijn giga-oppervlakte.

Anderen lazen ook: Vulkaanuitbarsting zorgt voor nieuw eilandje

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook