Dit gezin woont bij Kaikoura  Foto AFP

Grote aardbeving in Nieuw-Zeeland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

De inwoners van Nieuw-Zeeland zijn opgeschrikt door een zware aardbeving. Het aantal slachtoffers valt mee. Maar de schade is groot. Drie feiten over deze natuurramp.

De beving
De aarde begon in de nacht van zondag op maandag hevig en lang te schokken. De beving had een kracht van 7.8 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag op het Zuidereiland, op een diepte van tien kilometer en ten noorden van Christchurch. Deze stad werd vijf jaar geleden ook al getroffen door een hevige aardbeving waarbij 185 mensen omkwamen. In meerdere plaatsen, ook in de hoofdstad Wellington, renden inwoners en toeristen in paniek de straat op. Op dit moment zijn er zware naschokken in het gebied.

De tsunami
Meteen werd er gewaarschuwd voor een tsunami. Door de diepe, zware beving van de bodem zouden er vloedgolven kunnen komen aan de oostkust. In Christchurch en Wellington klonken 's nachts tsunami-sirenes. De autoriteiten riepen bewoners op naar hooggelegen gebieden te vluchten. Inderdaad kwamen er vloedgolven van wel twee meter hoogte aan, maar grote ongelukken bleven uit.Ook in de hoofdstad Wellington is schade  Foto AFP

De schade
De beving heeft wél grote gevolgen. Er zijn zeker twee mensen omgekomen. Een inwoner van een boerderij in het zwaargetroffen kustplaatsje Kaikoura werd bedolven toen de muren instortten. Een tweede slachtoffer stierf in een skigebied in de buurt. En de schade is groot. Huizen, wegen en het spoor zijn zwaar beschadigd en op veel plekken is de stroom uitgevallen. De Nieuw-Zeelandse premier John Key vloog vandaag met een helikopter over het rampgebied. Hij denkt dat het herstellen van de schade een megaklus wordt die miljarden euro's gaat kosten.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Eng hoor!

echt erg! mijn BFF kent er mensen!

HIER GA IK ZEKER MIJN KRANTENKRING DOEN

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.