ANP

Grote branden in Grieks vluchtelingenkamp Moria

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Chaos in het Griekse vluchtingenkamp Moria. Daar zijn vannacht meerdere branden uitgebroken. Duizenden mensen moesten vluchten voor de vlammenzee.

Door de brand zijn grote delen van het enorme vluchtelingenkamp uitgebrand. Veel bewoners werden vannacht opgeschrikt door het vuur. Zo snel mogelijk probeerden ze weg te komen. Op een snelweg in de buurt verzamelden zich duizenden mensen. Het is nog niet duidelijk of er mensen gewond zijn geraakt. 

Vies en onveilig

Het gaat al lange tijd niet goed in het Griekse kamp. In Moria wonen zo’n 13.000 mensen die allemaal gevlucht zijn uit hun eigen land. Maar het kamp is veel te klein, eigenlijk kunnen er maar drieduizend mensen wonen. Hierdoor is de situatie erg slecht. Mensen wonen in zelfgemaakte hutjes of tenten en hebben vaak geen schoon drinkwater. Ook is het er erg vies en soms ook onveilig. Veel hulpverleners willen daarom al jaren dat het kamp gesloten wordt.

Coronavirus

Naast de gevolgen van de brand maken veel Grieken zich zorgen om het coronavirus. De afgelopen maanden was het kamp al in lockdown. Niemand mocht Moria uit, alleen met toestemming van de politie of de dokter. Gisteren werd bekend dat er toch 35 mensen op het kamp besmet zijn geraakt. Door de brand wordt het nog moeilijker om deze besmettingen onder controle te krijgen.

Het is niet duidelijk hoe de branden zijn ontstaan.

Waarom wonen er zoveel mensen op Moria?

Alle vluchtelingen die op het Griekse Lesbos aankomen moeten verplicht naar Moria om daar toestemming te vragen om in Europa te blijven. De vluchtelingen willen een nieuw leven opbouwen, maar het duurt lang voordat het asiel geregeld is. Sommigen zitten al twee jaar in een Grieks kamp. Ze mogen niet zonder toestemming naar andere Europese landen zoals Nederland komen. 

Anderen lazen ook: Griekse eilanden overvol: wat is er aan de hand?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

dit is een super leuk blad om te lezen ga zo door

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.