Foto: AFP

Grote drugscrimineel opgepakt in Colombia

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Tien jaar lang werd er naar de Colombiaanse drugsbaas Otoniel gezocht. En nu heeft de politie hem eindelijk te pakken. Wie is deze crimineel?

Otoniel heet eigenlijk Dairo Antonio Úsuga. Hij is de baas van een grote drugsbende. De regering van Colombia wilde hem zo graag arresteren dat ze een beloning van drie miljard pesos (zo’n 680.000 euro) beloofden voor wie hem te pakken zou krijgen. Ook de Verenigde Staten, waar hij veel drugs naartoe smokkelde, zette vijf miljoen dollar op zijn hoofd. Zelfs Otoniels moeder wilde graag dat haar zoon achter de tralies zou verdwijnen. Daar zou hij veilig zijn.

Veel koekjes

Otoniel deed er alles aan om niet gepakt te worden. Hij gebruikte geen telefoon en hield zich schuil in hutjes in de jungle waar hij te voet of op een ezel naartoe reisde. Geen luxe leven dus, terwijl hij genoeg verdiende. Otoniel sliep ook nooit langer dan twee nachten op dezelfde plek. Volgens een Colombiaanse krant stond er op zijn schuilplek altijd een grootverpakking koekjes voor hem klaar. Ook at hij geregeld een gordeldier: zijn lievelingseten. Zijn arrestatie betekent volgens experts niet het einde van de drugsbende. Er staan namelijk altijd opvolgers klaar om het stokje over te nemen. Toch is de arrestatie groot nieuws. ‘Het is een zware klap voor de drugshandel’, zei de Colombiaanse president Iván Duque.

Anderen lazen ook: Klikkende drugspapegaai opgepakt in Brazilië.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook