Terschellinger Duinen

Grote ingreep duinen Terschelling bijna klaar

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Er is de afgelopen tijd hard gewerkt op Terschelling: de bovenlaag van tientallen hectare duinen is erafgehaald. De reden? Het zand van de duinen moet weer makkelijker weg kunnen waaien. 

Het weghalen van de bovenste laag is de grootste ingreep ooit in de Terschellinger duinen, schrijft Omrop Fryslân. Van 32 hectare (zo'n 64 voetbalvelden) is de bovenste laag al weggehaald. Nog eens 12 hectare is op andere manier aangepakt.

Beter groeien

Op dit moment wordt nog gewerkt aan een strook van ongeveer twee kilometer langs de zee. Daar worden gleuven en stuifkuilen gemaakt die ervoor moeten zorgen dat het zand vanaf het strand weer in de duinen kan komen. Dat zand is belangrijk voor de duinen, het zorgt er namelijk voor dat plantensoorten die in de duinen thuishoren er veel beter groeien.

Geiten en koeien

De planten die groeien in de duinen kunnen slecht tegen te veel stikstof. De plantsoorten die daar wel van houden groeien er te goed, en dat is weer slecht voor de duinen. Het weghalen van de bovenste laag, dat ook wel plaggen wordt genomend, is niet de enige manier om dit probleem op te lossen. Het kan ook opgegeten worden, door bijvoorbeeld geiten en koeien.

Anderen lazen ook: Wat betekenen de vlaggen op het strand?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps