foto anp

Grote problemen voor Britse premier May

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

‘Wij willen jouw plan niet, verzin maar iets anders.’ Britse politici stemden dinsdagavond tegen het belangrijke plan dat premier May had gemaakt voor de Brexit. En dat is een enorme tegenvaller voor de Britse premier.

De Britten willen weg uit de landenclub van de Europese Unie. In 2016 koos de meerderheid van de Britten voor een Brexit, een ‘Britse exit’. Het is de allereerste keer dat een land uit de EU vertrekt. En daarom moeten er nieuwe afspraken worden gemaakt.

Vijfhonderd kantjes

Na héél veel vergaderen (en ruzie maken) maakte premier May samen met de andere Europese landen een plan van vijfhonderd kantjes. Daarin staan afspraken over hoe het voortaan moet met reizen tussen de landen. Maar ook staan er afspraken in over hoe het Verenigd Koninkrijk het geld moet gaan betalen dat ze nog schuldig zijn aan Europa. Maar de politici in het Britse parlement vinden het plan niet goed genoeg en stemden het weg.

Onduidelijkheid

Wat er nu gaat gebeuren is nog onduidelijk. Er is veel haast. Het Verenigd Koninkrijk heeft namelijk afgesproken om op 29 maart uit Europa te stappen. May moet dus heel snel met een nieuw plan komen dat het parlement wél goed genoeg vindt. De kans dat dat lukt is klein. Misschien gaat May toch nog een keer proberen om met de andere Europese leiders te praten, maar het kan ook dat ze het opgeeft en opstapt.

Als er niet snel een nieuw plan komt, moet haar land misschien uit Europa zonder dat er afspraken zijn. Een ‘harde Brexit’ heet dat. En dat willen de meeste Britten al helemaal niet.

Anderen lazen ook: Drie vragen over de Brexit.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik wil liever niet dat de berxit door gaat

ik hoop dat het niet doorgaat:
de handel wordt duurder en je moet je paspoort tonen als je naar het land wil.

niet echt handig Oeps

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.