Foto: Shutterstock

'Groter als' is niet meer fout

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Krijg jij ook kriebels als iemand 'groter als' zegt in plaats van 'groter dan'? Dan moet je je vanaf nu weten te beheersen. Vind jij het verschil tussen die twee woorden moeilijk te begrijpen? Dan zul je blij zijn: 'als' en 'dan' mogen nu door elkaar gebruikt worden. Tenminste, als het aan de website van de Algemene Nederlandse Spraakkunst (ANS) ligt.

Op die website van de Radboud Universiteit en de Taalunie staat een leidraad met de laatste grammaticaregels in de Nederlandse taal. Sinds 1997 is er in die lijst niet veel veranderd, tot nu dus. Dat 'als' en 'dan' door elkaar gebruikt mogen worden is besloten omdat veel mensen dat toch al vaak doen. De nieuwe regel geldt alleen voor spreektaal. 

Hen/hun

En er zijn meer nieuwe regels. De woorden 'hen' en 'hun mogen nu ook vaker door elkaar gebruikt worden. Vroeger mocht je bijvoorbeeld alleen zeggen: 'Ik heb hen een boek gegeven'. Nu is 'Ik heb hun een boek gegeven' ook goed.

Nooit geen geld

Ook twee negatieve woorden in een zin moet kunnen, volgens de nieuwe regels. Eerst was een zin als 'hij heeft nooit geen geld' fout als je bedoelde dat iemand nooit geld heeft. Nu mag dat best.

Anderen lazen ook: Deze filmpjes helpen je met de spellingsregels.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook