Foto: KINA

Grottekening blijkt deels gemaakt door kinderen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Een verrassende ontdekking in de Spaanse Cueve de las Manos. De prehistorische tekeningen op de muur blijken voor een groot deel gemaakt door kinderen.

In de grot zijn allerlei handafdrukken te zien. Mensen maakten die waarschijnlijk door eerst hun handen in te smeren met inkt en ze daarna tegen de rotswand aan te drukken. Of door eerst hun hand voor de muur te houden en er inkt op te spuiten. Onderzoekers vroegen zich al een tijd af van wie die geverfde handen waren. 

Kinderhanden

Uit dat onderzoek blijkt dat er opvallend veel afdrukken zijn gemaakt door kinderen. Ze zijn van allerlei leeftijden. Er zijn baby- en peuterhandjes gevonden maar ook afdrukken van kinderen tussen de 4 en 12 jaar.

Groepsactiviteit

Dat is bijzonder, want meestal werd prehistorische kunst gemaakt door volwassen mannen. De onderzoekers denken dat mensen uit de prehistorie de muurtekeningen vaak samen maakten. Zodat de hele groep mee kon doen en ze een betere band met elkaar opbouwden. 

Anderen lazen ook: Enorme muurschildering met as van bosbranden

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook