Pixabay

Grutto breekt record nonstop vliegen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

De grutto lijkt misschien een kleine vogel, maar het beestje heeft energie voor tien. Een grutto heeft zelfs het wereldrecord langste nonstop-vlucht ooit gebroken. De vogel vloog in totaal 12.000 kilometer aan een stuk. Helemaal van Alaska tot Nieuw-Zeeland!

De vliegensvlugge grutto deed dit in slechts elf dagen. Zijn reis begon op 16 september in Alaska, waarna hij nonstop bleef vliegen. Hij reisde de hele oceaan over en vloog soms wel 90 kilometer per uur. Zonder landkaart of eetpauzes kwam hij uiteindelijk in Nieuw-Zeeland aan.

Onderzoek

Dankzij een speciale zender konden onderzoekers zijn route volgen. De onderzoekers, die samenwerken met onder andere de Nederlandse Vogelbescherming, bestuderen de trektochten van vogels over de hele wereld.

'Wat deze vogels doen is echt onvoorstelbaar', vertelt een van de vogelonderzoekers Theunis Piersma aan Trouw. 'Het lijkt erop dat de rosse grutto’s die uit Alaska vertrekken een goede weerkaart op zak hebben. Als je de routes van de verschillende vogels op de kaart bekijkt, dan zie je dat ze bepaald niet de kortste route nemen, en soms ook flinke bochten maken. De vogels maken feilloos van gunstige windrichtingen.'

Dit is ongeveer de tocht die de grutto over de wereld maakte (maar dan met flinke bochten):

Google Maps

Anderen lazen ook: Vogels 'krimpen' door opwarming van de aarde.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook