Guus is hoogbegaafd. Privéfoto

Guus (9): ‘Hoogbegaafd zijn is niet stoer’

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

De Week van de Hoogbegaafdheid is vandaag begonnen. Maar wat betekent dat eigenlijk, hoogbegaafd zijn? ‘Ik ben niet veel slimmer, maar ik doe wel dingen anders’, vertelt Guus (9) uit Best.

‘Mijn brein werkt een beetje anders’, legt Guus uit. ‘Het reageert heel snel.’ Doordat het in hoogbegaafde hersenen erg druk is, nemen ze snel veel informatie op. Daardoor kunnen hoogbegaafde kinderen sneller leren. ‘Maar ik ben niet heel veel slimmer dan anderen. Wel gevoeliger.’ Want door dat actieve brein komen dingen zoals geluid en geuren, maar ook emoties sneller binnen. 

Uitdaging

Sinds groep 5 zit Guus op een school speciaal voor hoogbegaafde kinderen. ‘Op mijn oude school had ik mijn werk nogal snel af, en dan moest ik vaak nog wachten tot iedereen klaar was. Dat was niet leuk. Nu mag ik mijn tijd zelf indelen, waardoor ik meer word uitgedaagd.’ Toen Guus net van zijn oude school af ging, was hij wel een beetje verdrietig omdat hij zijn oude vrienden moest missen. ‘Dat is nu niet meer zo. Ik kan hier beter vrienden maken, want kinderen zijn net als ik.’ 

Aandacht

Guus is blij dat er aankomende week extra aandacht voor hoogbegaafdheid is. ‘Het is niet iets om stoer over te doen. Je bent het of niet. Het is wel belangrijk dat anderen weten wat het is. Dan snappen ze het ook beter.’

Anderen lazen ook: Talitha (9): 'Op het gymnasium word ik uitgedaagd'

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook