Rohingya vluchtelingenkamp Bangladesh

Half miljoen Rohingya-kinderen in nood

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Nauwelijks drinkwater, te weinig voedsel en geen school. Voor gevluchte Rohingya-kinderen in Bangladesh is het leven in overvolle vluchtelingenkampen heel moeilijk. Zeker nu het regen- en stormseizoen is aangebroken.

Rohingya-families zijn vorig jaar massaal gevlucht uit Myanmar. In dat land zijn de meeste mensen boeddhistisch. Rohingya worden er onderdrukt omdat ze moslim zijn. In de zomer van 2017 kwam de haat tegen hen tot een grote uitbarsting. Het leger gebruikte veel geweld tegen Rohingya.

Onveilig

Duizenden Rohingya werden vermoord en honderdduizenden vluchtten naar buurland Bangladesh. Daar wonen ze nu onder slechte omstandigheden in kampen. Ze willen graag terug naar huis, maar dat kan niet omdat het in Myanmar nog steeds niet veilig voor hen is. 

Modderpoel

Hulporganisatie Unicef is vooral bezorgd over de kinderen en jongeren. Het beetje onderwijs dat ze krijgen is vaak niet goed, er is weinig te eten en te drinken en nu het regenseizoen begint, veranderen veel vluchtelingenkampen in één grote modderpoel. 

Rijstvelden

In sommige kampen delen honderd mensen één wc, in andere zijn geen wasruimtes of kranen met schoon water. Daar drinken mensen volgens Unicef water uit de rijstvelden. Vooral kinderen kunnen door slechte hygiëne en vies water makkelijk ernstig ziek worden. 

Toekomst

Unicef roept andere landen daarom op om de Rohingya-kinderen te helpen door geld te geven. Voor schoon water en medicijnen, maar vooral voor onderwijs: tijdelijke klaslokalen, leraren en schoolspullen. Want kinderen die naar school zijn geweest, hebben in de toekomst betere kansen.

Anderen lazen ook: Unicef luidt noodklok voor Syrische kinderen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook , Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook