Pompoenen

Halloween in Ierland: minstens vijf enge pompoenen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Foto Valerie
Valerie
van Vliet

Pompoenen met gezichten, enge kostuums en lekker veel snoep. Het is vandaag Halloween! Wat niet veel mensen weten is dat de feestdag eigenlijk uit het oude Keltische Ierland, Engeland en Schotland komt. Danann (bijna 8) woont in het Noord-Ierse Belfast en vertelt ons hoe hij Halloween viert. 

Terwijl Danann over Halloween vertelt tekent hij een mummie. Op het papier staan al een monster en een enge pompoen. ‘Op school zijn we al weken halloweenversieringen aan het maken.’ Het blijft niet alleen bij knutselen tijdens de les. Danann’s juf vertelt ook veel over de griezelige feestdag. ‘De Keltische traditie is al duizenden jaren oud. Toen was het een feest voor de doden’, weet Danann te vertellen. Later gingen de Kelten naar Amerika en namen de feestdag mee. En daardoor kent nu bijna de hele wereld Halloween.

Halloweenhapjes bij Danann thuis:

Halloweenhapjes

Griezelig feest

Nog steeds wordt Halloween in Ierland groot gevierd. Kinderen verkleden zich, gaan langs de deuren en geven grote halloweenfeestjes. Ook Danann geeft dit jaar een feest. ‘Ik nodig wat vrienden uit en versier het huis eng. Je hebt minstens vijf enge pompoenen nodig en ik hoop dat ik een rookmachine kan regelen. Dan wordt het huis mistig. Ik ga hapjes maken en meestal zetten we tijdens het feest een enge film aan. Zoals The Addams family.’ Vaak wordt het feest afgesloten met een spooktocht door het bos met kaarsjes. Spannend!

Een halloweenfeest bij Danann thuis:

Halloweenfeest

Halloween of kerst?

En natuurlijk moet iedereen eng verkleed komen. Zelf gaat Danann dit jaar als vampier. Zoals veel andere kinderen is Danann dol op Halloween. Maar wat vindt hij nou leuker: Halloween of Kerstmis? ‘Die vraag heb ik mezelf al vaak gesteld’, zegt hij. ‘Ik zou niet kunnen kiezen. Ik vind allebei de feestdagen gewoon super leuk!’

Danann als vampier:

Danann

Anderen lazen ook: Griezelige halloweenhapjes, zo maak je ze.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook