Beeld ANP

Hapjes voor een heerlijk avondje

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Hoor wie klopt daar kinderen…Is het Piet met een zak cadeautjes? Nee, dit jaar ben jíj op 5 december degene die iedereen verrast! Met lekkere hapjes. Zo wordt het heerlijk avondje zeker een feest. 

Cadeautjes

Nodig voor 14 pakjes:

8 plakjes diepvriesbladerdeeg

14 mini-knakworstjes

beetje ketchup of mosterd

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de plakjes bladerdeeg op een bakplaat met bakpapier en laat ze een paar minuten ontdooien. Snijd zeven plakjes in vieren, houd het achtste plakje nog even heel en leg dat apart. Besmeer steeds één van de vierkantjes met een dun laagje ketchup of mosterd (allebei mag ook). Leg er een knakworstje op en leg daar een tweede vierkantje op. Plak ze met een heel klein beetje water dicht en vorm het zo strak mogelijk als een pakje. Snijd van het overgebleven plakje bladerdeeg dunne reepjes en gebruik die om elk pakje met een lint en een strik te versieren. Bak de cadeautjes in ongeveer 20 minuten goudbruin. Houd de oven wel in de gaten want ze kunnen ineens heel snel gaan.

Pizzamijters

Nodig voor 8 mijters

8 sneetjes brood (liefst wit)

klein potje kant-en-klare pizzasaus

1 gele paprika paar plakken jonge kaas

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de paprika doormidden en haal de zaadjes eruit. Snijd de paprika dan in heel dunne reepjes. En snijd ook de kaas in reepjes van ongeveer een centimeter breed. Vraag eventueel hulp van een volwassene. Snijd uit elk sneetje brood voorzichtig de vorm van een mijter. Als je dat lastig vindt, werkt gewoon een driehoek ook prima. Leg ze op een bakplaat met bakpapier en besmeer elke mijter met een laagje pizzasaus. Beleg de zijkanten van elke mijter met de dunne reepjes paprika. Maak dwars over de mijter een kruis met twee reepjes kaas op elkaar. Schuif de bakplaat in de oven en bak de mijters in ongeveer 10 minuten.

Sintsoep met ‘pepernoten’

Nodig voor 8 kopjes

twee pakken (of flessen) tomatensap

250 g runder- of vegagehakt 

1 ei

ongeveer 20 kruidnootjes

2 bouillonblokjes

400 gram soepgroente

peper en zout naar smaak

klein klontje boter of een paar lepels olie

Verkruimel de kruidnootjes superfijn. Dat gaat goed met bijvoorbeeld de achterkant van een lepel. Kneed het gehakt, het kruidnootjeskruim, ei en een snufje zout goed door elkaar en maak er kleine balletjes van. Vorm ze een beetje zoals pepernoten. Doe de boter of olie in een koekenpan en laat warm worden. Bak de ‘pepernoten’ voorzichtig ongeveer vijf minuten op niet te hoog vuur. Doe het vuur uit en zet de balletjes even opzij. Giet het tomatensap in een grote pan en doe er de bouillonblokjes en de soepgroente bij. Zet het vuur laag als de soep begint te borrelen. Laat de soep ongeveer een kwartier doorkoken en roer het zo nu en dan even door. Doe daarna de balletjes erbij en laat die even opwarmen. Proef dan voorzichtig of er nog zout en/of peper bij moet.

Kruidnotencrumble

Voor 4 personen

150 gram kruidnootjes

3 grote appels (bijvoorbeeld goudrenetten)

50 gram roomboter

1 theelepel kaneel

2 eetlepels suiker

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de appel en snijd er dunne partjes van. Vraag hier eventueel hulp bij. Doe de appelpartjes in een ovenschaal en roer de suiker en kaneel erdoor. Verkruimel de kruidnoten. Dat hoeft niet heel precies, het is niet erg als er nog wat grotere stukjes tussen zitten. Bewaar een paar hele kruidnootjes voor de versiering. Doe de boter in een pannetje en laat op een laag vuur smelten. Roer de kruidnotenkruimels er doorheen. Verdeel het boter-kruidnootjesmengsel over de appel in de ovenschaal. Bak 20 minuten tot de appel zacht is en de kruimels goudbruin.

Tip 1: Extra lekker met een bolletje ijs of een flinke dot slagroom.

Tip 2: In plaats van appels kun je ook stoofperen gebruiken. Een bak (of pot) kant-en-klare stoofperen van 500 gram is dan genoeg.

Speculaaspopcorn

Nodig voor een flinke kom:

1 zak magnetronpopcorn (zoet)

50 gram roomboter

60 gram suiker

2 theelepels koek- of speculaaskruiden

Verwarm de oven voor op 150 graden. Leg bakpapier op een bakplaat. Maak de popcorn zoals het volgens de verpakking moet en doe het daarna in een grote kom. Doe de boter met de suiker en de speculaaskruiden in een steelpannetje en warm het op terwijl je roert. Als de boter en suiker helemaal zijn gesmolten, giet je het mengsel voorzichtig over de popcorn. Roer het met een grote lepel goed door zodat elk stukje popcorn een lekker laagje krijgt. Verdeel de popcorn over de bakplaat en schuif die in de oven. Bak de popcorn in ongeveer 15 minuten knapperig. Roer de popcorn op de bakplaat tussendoor een keer of drie door om te voorkomen dat het aan één kant te donker wordt. Vraag daar even hulp bij. Haal de popcorn uit de oven en laat een paar minuten afkoelen voor nog wat extra knapperigheid.

Anderen lazen ook: Milan geeft 250 chocoladeletters aan ouderen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook