Niezend paard

Hatsjoe! Grote kans op hooikoorts tijdens de kerst

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Madelon Meester
Madelon
Meester

Slecht nieuws voor mensen met hooikoorts. Doordat het in oktober en november warmer was dan normaal, kun je ook tijdens de kerst last van jeukende ogen en niesbuien krijgen.

De grote boosdoener is de hazelaar. Deze struik staat in sommige delen van Nederland al sinds vorige week in bloei. 'Extreem vroeg', zegt bioloog Arnold van Vliet op zijn site Nature Today.

'Oktober, november en de eerste dagen van december waren erg warm voor de tijd van het jaar', legt hij uit. 'Die warme periode volgde op een koude september. De kou van toen kan de planten 'gereset' hebben. Als de temperatuur weer omhoog gaat, denken ze daardoor dat het alweer lente is.'

Dit filmpje legt uit hoe hooikoorts werkt:

Warme kerstdagen

Door de sneeuw van de afgelopen dagen is het misschien moeilijk voor te stellen, maar weervoorspellers denken dat het rond de kerst weer warmer is. Daardoor zullen er tijdens die feestdagen waarschijnlijk flink wat hazelaars in bloei staan.

Zo'n 1 miljoen mensen zijn gevoelig voor de hazelaar. Die gaan dus waarschijnlijk een niesende kerst tegemoet. Gezondheid!

Giphy

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Hooikoorts door vroege zomer.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook