Beeld shutterstock
Uitgelegd

Hatsjoe!! Hooikoortsalarm!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Slecht nieuws voor mensen met hooikoorts. Het gras gaat op veel plekken bloeien dus er komt een echte hooikoortspiek aan. Voor veel kinderen is dat proesten en snotteren geblazen. Maar wat is die hooikoorts eigenlijk?

Wat is hooikoorts?
Wie hooikoorts heeft, is allergisch voor stuifmeel (of: pollen). Dat komt van bomen en planten die bloeien, en wordt verspreid door de wind. 

Wat krijg je van hooikoorts?
De slijmvliezen in je ogen, neus en mond raken geïrriteerd. Daar kun je bijvoorbeeld een jeukende neus, loopneus of verstopte neus van krijgen. Of ogen die jeuken of branden. Je kunt er ook benauwd van worden, niezen en je moe of grieperig voelen. Niet iedereen heeft ál deze klachten. De klachten kunnen elkaar ook afwisselen. 

Hoe kom je aan hooikoorts?
Of je hooikoorts hebt, ligt aan je immuunsysteem. Dat systeem ruimt ongezonde stoffen op uit je lijf. Bij mensen met hooikoorts is dat systeem een beetje in de war. Het reageert heel overdreven op pollen. Komt er een pol op je slijmvliezen? Baf! Die zwellen en gaan veel slijm aanmaken. En daar heb jij last van. 

Wanneer heb je last van hooikoorts?
Dat hangt af van de gevoeligheid die je hebt. Sommige hooikoortspatienten zijn heel gevoelig voor de pollen van berken. Anderen juist weer voor bloeiend gras. Veel bomen en grassen bloeien rond mei, juni en juli. Maar er zijn ook soorten die dat van februari (soms zelfs januari) tot september doen. Hier vind je de pollenkaart van Nederland. 

Tips voor als je er last van hebt:

- Veel mensen weten dit niet, maar ook je eten heeft invloed op hooikoorts. Mensen die last hebben van berkenpollen, kunnen bijvoorbeeld vaak ook slecht tegen appels. Wie allergisch is voor graspollen moet juist uitkijken met kiwi's, wortels, tomaten en kersen. Stofjes (eiwitten) in dat voedsel zijn een beetje vergelijkbaar met de stofjes in de pollen. Als je veel last van hooikoorts hebt, kan het helpen dat eten even te laten staan.

- Smeer een beetje vaseline onder je neus. Het klinkt gek, maar grote kans dat de meeste pollen daarop blijven plakken en niet naar binnen waaien.

- Houd je ramen dicht. Wil je je kamer luchten? Doe dat dan 's ochtends of 's avonds, het liefst na een regenbui.

- Borstel je haar voor het slapengaan. Zo komen de pollen niet op je kussen terecht.

- Heb je jeuk aan je ogen? Wrijf dan niet, maar leg er een nat washandje op.

- Kleed je om in de badkamer, in plaats van in je slaapkamer. Zo laat je de pollen die op je kleren zitten daar achter.

Anderen lazen ook: Omgaan met hooikoorts doe je zo

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps