Robertskruid

Heb jij al stoepplantjes gespot?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Wie goed kijkt, ziet dat er tussen de straatstenen veel planten groeien. Onkruid? Nee, vinden biologen van de Universiteit Leiden, stoepplantjes! En jij kunt ze ook spotten. Neem je stoepkrijt maar mee.

Onkruid klinkt negatief, vindt Paul Keβler. ‘De naam stoepplantjes maakt het leuker’, zegt de biologieprofessor van de Universiteit Leiden. Want de plantjes zijn hartstikke belangrijk voor de natuur en het milieu, legt hij uit. ‘Ze zijn goed voor de biodiversiteit, want ze trekken insecten als vlinders en bijen aan. Ze zetten CO₂ om in zuurstof en werken zo tegen klimaatverandering. Ze hebben een verkoelende werking én mensen worden gelukkiger van natuur dan van stenen.’

Omcirkelen met stoepkrijt

Misschien heb je bij jou in de buurt ook al stoepplantjes gezien. Op sommige plekken hebben mensen ze met stoepkrijt omcirkeld en erbij geschreven welke plant het is. En dat zijn niet alleen maar biologen. Jij kunt ook meedoen!

Stoepplantjes op Instagram

Maar hoe weet je nou welke plant het is? Op de website van de Hortus Leiden staat een poster met 52 veel voorkomende stoepplantjes. Maar je kunt ook een app gebruiken als ObsIdentify. Die herkent veel planten als je er een foto van maakt. En op Instagram kan @stoepplantjes je ook een eindje op weg helpen. Daarmee deelt de Hortus Leiden foto’s van verschillende plantjes.

Anderen lazen ook: 1.400 planten in één huis

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook