Heel Australië zoekt naar gevaarlijke capsule

Hij is zo groot als een erwt. In Australië is een zoektocht aan de gang naar een piepkleine, maar gevaarlijke capsule.

Heel Australië zoekt naar gevaarlijke capsule

De capsule ziet er op het eerste gezicht onschuldig uit. Maar het stukje metaal dat Australië al dagenlang in zijn greep houdt, is levensgevaarlijk. Er zit namelijk een radioactieve stof in: cesium-137. Dat gebruikt wordt in de mijnbouw. Vanuit de mijn was het de bedoeling dat de capsule naar een laboratorium zou worden gebracht. Maar ergens tussen de steden Newman en Perth moet het van de vrachtwagen zijn gevallen. Dat is een enorm gebied, van zo'n 1400 kilometer.

Alarm geslagen

De Australische hulpdiensten hebben alarm geslagen. Want als iemand het ding opraapt, is die nog niet jarig. Het ding kan brandwonden veroorzaken als je het oppakt. Maar nog gevaarlijker is het als het ergens rondslingert en mensen voor langere tijd blootstelt aan radioactieve straling. Dat kan uiteindelijk kanker veroorzaken.

Minstens vijf meter afstand

Er wordt nu met stralingsdetectoren gezocht naar de capsule, die zo'n 8 milimeter lang is. De Australische brandweer heeft een afbeelding van de capsule verspreid. Iedereen die iets ziet dat erop lijkt, moet meteen het alarmnummer bellen en minstens vijf meter afstand houden. 

Zo ziet de capsule eruit:

Foto: DFES