Man op paard

Heel veel paarden in voorstelling de Stormruiter

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Valerie
Valerie
van Vliet

108 paarden, ganzen, uilen, giervalken, honden en dan ook nog wat mensen. Zij spelen allemaal in een voorstelling die van het weekend is begonnen: De Stormruiter. Vooral de Friese paarden spelen een belangrijke rol.

De Stormruiter is een verhaal over een dijkgraaf en zijn vrouw. De dijkgraaf vecht tegen het water dat zijn dijk wil doorbreken. Zijn vrouw is met heel andere dingen bezig. Die wil een nieuw paardenras maken: Het Friese paard.

Voorstelling de Stormruiter
Dertig tegelijk

‘We zijn anderhalf jaar geleden begonnen met het trainen van dieren’, vertelt Marijke Akkerman, die verantwoordelijk is voor de dieren. ‘Ze trainden eerst thuis. Begin juli zijn we hallen in Friesland gaan inrichten. In één hal hebben we het speelveld nagebouwd en daar zijn we de moeilijkste acts gaan trainen. In bepaalde acts zitten gewoon heel veel paarden. In één zijn er zo’n dertig tegelijk op het podium.’

Ganzen


Frankrijk

Wat het thuis is van die paarden verschilt per dier. De meeste Friese paarden komen gewoon uit Friesland. Maar sommige dieren zijn helemaal uit Frankrijk overgekomen.


Vrouw met paard

Schriktraining

Je kunt dieren natuurlijk niet zomaar voor een publiek met veel herrie en felle lichten zetten. Daarom hebben de paarden schriktraining gehad. Hierbij laat je ze langzaam wennen aan felle lichten, veel kabaal en onverwachte bewegingen van bijvoorbeeld bewegende slierten en paraplu’s. Marijke vertelt hierover: ‘Meestal vinden ze dat wel leuk. Paarden houden wel van een beetje uitdaging. We doen ze in ieder geval nooit pijn.’

Uitverkocht

En na lang trainen is het dan eindelijk zover. Alle dieren en mensen mochten afgelopen zaterdag voor het eerst het podium op. Op een struikelend paard na ging alles goed. De kranten en televisieprogramma’s vonden de show heel mooi. Helaas zijn alle 22 shows al uitverkocht. Als je de paarden wilt zien galopperen moet je dus wachten tot ze eind december op tv komen.  

Foto's door Ruben van Vliet

 


Anderen lazen ook: Waarom paarden briesen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook , Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik wil hem echt zien!!!!!!!!
#lovepaarden#!!!!

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps