Een gewonde wordt weggedragen bij de Gaza-strook  Foto EPA

Heftige ruzie rond Gaza

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Een maand al is het onrustig in Gaza. De Palestijnen zijn er bezig met een groot protest. En Israël reageert er heftig op. Deze week kwam het tot een kookpunt. Zeker vijftig Palestijnen zijn omgekomen.

Er vielen ook veel gewonden. Ruim 2700. De ziekenhuizen in Gaza liggen vol met mensen die schotwonden hebben of ademhalingsproblemen door traangas.

Spanning

De spanning nam deze week extra toe omdat het dinsdag een speciale dag was. Op 15 mei vieren Israëliërs dat de staat Israël zeventig jaar bestaat. Feest dus. Maar voor de 1,8 miljoen Palestijnen is het geen feestdag. Zij herdenken dat zij zeventig jaar geleden verdreven werden door de Israëliërs van de plek waar zij woonden. Sindsdien zitten ze vast in Gaza, een strook land bij Israël dat streng bewaakt wordt door Israëlische militairen. 

Mars van de Terugkeer
Het grote protest waar zo'n 30.000 Palestijnen aan meedoen wordt ook wel de Grote Mars van de Terugkeer genoemd. De demonstranten willen stilstaan bij de gebeurtenissen van zeventig jaar geleden en vragen aandacht voor hun situatie. De afgelopen weken waren er al meerdere aanvaringen tussen Palestijnen en het Israëlische leger bij het grenshek tussen de Gazastrook en Israël. En deze week kwam het dus tot een dieptepunt.

Boos
Volgens Israël kwamen de demonstranten te dicht bij het hek en gooiden zij met stenen en brandende banden. Het land vindt dat het zich mag verdedigen tegen mensen die onrust veroorzaken en zegt dat er terroristen onder de demonstranten zijn. Maar de Verenigde Naties zijn boos op Israël. Je mag de grenzen bewaken maar gericht op demonstranten schieten gaat te ver, vindt de landenclub. Tot nu toe luistert Israël niet naar de kritiek.

Anderen lazen ook: Spiderboy in Gaza.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

niet normaal

Dit is echt fake nieuws

Niet normaal!!!

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps