Heksenboom

Heksenboom in Bladel is Boom van het Jaar

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

In het Noord-Brabantse Bladel heet-ie de 'Heksenboom van Zwarte Kaat'. De beuk is verkozen tot Boom van het Jaar. Een indrukwekkende winnaar, waarover spannende verhalen rondgaan.

De verkiezing voor de Boom van het Jaar werd dit jaar voor de tweede keer georganiseerd door SBNL Natuurfonds. De winnende boom doet ook mee aan de Europese Boom van het Jaar-verkiezing.

Troeteleik

Vorig jaar ging de titel naar de Troeteleik, een oude reuzeneik die in de middenberm van de snelweg bij Ulvenhout staat. Dit jaar waren twaalf bijzondere bomen genomineerd, waaronder ook een oude plataan in Rotterdam. De wedstrijd bleef tot het allerlaatste moment spannend, maar uiteindelijk gingen de meeste stemmen naar de Heksenboom in Bladel.

Smokkelbende

In Bladel gaan over deze prachtige beuk mysterieuze verhalen rond. Volgens een legende zou Zwarte Kaat eronder begraven liggen. Zij was de leidster van een smokkelbende die zo'n vijfhonderd jaar geleden plunderend rondtrok. Zwarte Kaat zou het pasgeboren kind van een landheer gestolen hebben en hem opgevoed hebben als haar eigen zoon.

Uiteindelijk werd Zwarte Kaat gevangengenomen en gedood. Het beukenboompje dat op haar graf geplant werd, groeide uit tot een reusachtige boom: de Heksenboom van Kaat.

Anderen lazen ook: 'Troeteleik' uitgeroepen tot Boom van het Jaar

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook