meester basisschool

Help, de meester sterft uit!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Bouwien Jansen
Bouwien
Jansen

Staat er een man bij jou voor de klas? Dan heb je geluk. De meester is namelijk een zeldzame soort. Sterker nog: hij wordt met uitsterven bedreigd! Tijd voor een meesterplan.

Let op!
Voordat jij je eigen meesterplan smeedt, is het slim om te onthouden dat iedereen anders is. Niet elke juf houdt natuurlijk van muntthee en knutselen. En niet elke meester gaat kwijlen en kwispelen van voetbal of computers. Er bestaan ook een boel stoere juffen en knuffelmeesters.  

Kleiner leefgebied

Het is je vast weleens opgevallen op school: vrouwen, vrouwen en nog eens vrouwen! De juf rukt de laatste jaren steeds verder op. Onderzoekers hebben uitgerekend dat inmiddels bijna negen van de tien leerkrachten vrouwen zijn. Veel meesters zijn dus in hun uppie. Of met een heel klein cluppie. Hun leefgebied wordt steeds een beetje kleiner.

Onderwijsorganisaties vinden dat jammer. Want, zeggen ze, mannen zorgen nu eenmaal voor andere dingen op school. Computers, bijvoorbeeld. Of proefjes en techniek. Lekker veel bewegen. En o ja: ze praten anders met kinderen. Niet beter of minder dan een juf, maar volgens experts is het goed om allebei de soorten af en toe voor je neus te hebben. 

meester basisschool

Geen meester? Zo lok je hem!

Als er bij jou helemaal geen mannen rondlopen op school, is het best ingewikkeld om een meester te regelen. De zeldzame soort hangt namelijk graag rond met anderen van zijn soort. Logisch, want dan hoeft-ie niet de hele dag verse muntthee te drinken met de juffen en te praten over baby’s, herfstknutsels of diëten.

Een groot dartbord in de lerarenkamer kan ook helpen. Of een tafelvoetbalspel in de hal. Weet je waar deze soort ook op af komt? Tablets of een 3D-printer. Overleg maar eens met de schoolleiding…

Wel een meester? Zo houd je hem!

Vertel jouw meester regelmatig goede moppen en begin nóóit over shoppen. Klets met hem over voetbal, computers of andere stoere dingen. En laat hem vooral vaak merken dat je hem cool en belangrijk vindt. Want stiekem houdt de meester daar wel van.

Let op: deze soort is  over het algemeen niet dol op knuffelen. Wordt-ie kriegel van. Verstik hem dus niet de hele dag met omhelzingen, maar deel gewoon een high five uit als je dol op hem bent. 

Gespot in het wild

De meester op deze foto's kwamen we tegen in het wild. Hij heet Johan Nieuwboer en staat voor groep zeven op de Gooilandschool in Bussum. Omdat-ie zich zorgen maakt over het uitsterven van zijn soort, vertelt hij zijn verhaal: ‘Meesters zijn belangrijk, zegt hij. ‘Want wij zijn anders dan de meeste juffen. Bij mij mag bijvoorbeeld heel veel. Ik word niet zenuwachtig van drukke kinderen. Ik maak veel grappen en doe soms een beetje gek.'

meester basisschool

'Vaak doen we ook een spel tussendoor om weer even energie te krijgen. Want van de hele dag luisteren word je snel moe. Maar ik heb wél duidelijke regels en dat weet mijn klas. Op vrijdagmiddag mogen ze bijvoorbeeld drie kwartier chillen. Maar als het werk niet af is, gaat dat mooi niet door. Daar ben ik harder in dan de meeste vrouwen. Dat is goed voor kinderen.’

Volgens Nieuwboer hebben meesters het niet zo makkelijk. ‘Op de Pabo, de school voor leerkrachten, moest ik steeds knutselen en liedjes zingen. Daar vond ik niks aan! Bovendien moet je beginnen bij de kleuters, met hun poepbroeken. Verschríkkelijk! Vind je het gek dat veel mannen dan wat anders gaan doen?’

Reddingsclub

 Bij een bedreigde soort hoort natuurlijk ook een reddingsclub. Voor mannen in de klas is dat Meesters in Onderwijs. Die organisatie zorgt ervoor dat er op verschillende plekken in Nederland groepjes meesters ontstaan, die elkaar helpen.

De mannen spreken elkaar moed in en verzinnen stoere acties. Vorig jaar hebben ze bijvoorbeeld een hele school in Rotterdam overmeesterd. Alle vrouwen werden naar huis gestuurd, de vaders mochten koffie drinken in de lerarenkamer en voor elke klas stond een meester. Want, zo is het idee, hoe meer meesters er rondlopen op een school, hoe meer er weer op af komen. Zo zal het hopelijk ooit weer goedkomen met deze onmisbare soort.

Foto: Shody Careman

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps