Stelling Henrike over leren in zomervakantie

Henrike over oefenen in de vakantie

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Henrike van Gelder
Henrike
van Gelder

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Vakantie is… eindeloos zwemmen, luieren in de hangmat en lekker lang uitslapen. Toch? Mis! Volgens onderzoekers is het helemaal niet goed als je ineens zes weken lang lummelt. Je zou er zelfs een ‘zomerdip’ van krijgen: eenmaal terug op school kun je ineens minder goed lezen of rekenen dan daarvoor.

Slim om te oefenen

Het is dus slim om tijdens je vakantie te blijven oefenen. Met lezen, maar zeker met rekenen. Want dat lezen gaat vaak nog wel makkelijk met strips of een lekker leesboek. Maar rekenen, dat gebeurt echt veel te weinig in de vakantie, volgens de onderzoekers. Wat ze óók zeggen: het hoeft echt niet veel tijd te kosten. Een paar sommen per week is al genoeg. En je kunt het op een leuke manier doen.

Rekenen met croissants

In de campingwinkel bijvoorbeeld: als je twee baguettes koopt en vier chocolade-croissants, hoeveel moet je dan afrekenen? Of: de trein vertrekt om 12.20 uur en komt om 13.10 uur aan. Hoe lang is je reistijd dan? Of bekijk de plattegrond van de stad die je gaat bezoeken en reken de wandelafstanden uit.

Ook van darten of een spelletje Yahtzee leer je al heel veel. Dus: doorleren op vakantie, ik vind het een top idee! Moeten je ouders wel meedoen, want zij zijn het hoofdrekenen vast al bijna helemaal verleerd!

Stelling: Ook in de schoolvakantie moet je blijven leren.

Douwe (10): oneens

Douwe - Meedenklezer

‘Onzin. De vakantie is om uit te rusten van het hele jaar hard werken. Huiswerk meenemen vind ik daarom helemaal niet zo’n goed idee. En extra oefenen ook niet. En als ik na de vakantie achterloop, ga ik gewoon naar de juf voor extra lessen.’

Job (12): eens

Job - meedenklezer

‘Ik ga vijf dagen lang hutten bouwen met vrienden. Dus dan heb ik echt geen tijd. Maar ik ga ook twee weken naar een huisje bij het strand. Daar kan ik best een beetje lezen. Of rekenen. Als ik zelf maar mag bepalen wanneer en hoeveel.’

Andere stellingen lezen? Je vindt ze allemaal hier.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Oneens, de vakantie is er om uit te rusten van school en er even niet aan te denken! Duimomlaag

ja dat is waar Boris

Eens, als je alleen van die kleine dingetjes zoals berekenen hoeveel geld je over hebt doet in de vakantie, dan kost het niet teveel tijd maar oefen je wel. Als je juf of meester maar geen huiswerk opgeeft voor in de vakantie!

Oneens. De vakantie is er om uit te rusten van het schooljaar.

Ik ben het oneens want in de vakantie moet je uitrusten Duimomhoog

Oneens iedereen verdiend de tijd om Uit te rusten en lekker op vakantie te gaan.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.