beeld Kidsweek

Henrike over racisme-lessen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Henrike van Gelder
Henrike
van Gelder

In de stelling geeft een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het ermee eens of oneens en waarom?

Vorige week lazen jullie in Kidsweek al dat ook Nederlandse kinderen te maken krijgen met racisme. Dat ze worden uitgescholden voor aap. En dat er soms nog Hanky Panky Shanghai wordt gezongen als een Aziatisch kind jarig is. Dat moet natuurlijk anders. Want discriminatie en racisme is altijd verkeerd.

Apart vak

Nu zijn er mensen die vinden dat racisme een verplicht vak op school moet worden. Omdat het thuis ook niet altijd besproken wordt en kinderen er te weinig over leren. Er zou dus apart aandacht voor moeten komen. Dat vind ik niet. Onderwerpen als discriminatie, pesten en uitsluiting zijn zeker heel belangrijk. Maar niet als aparte les, gewoon door alle lessen heen. Je kunt erover praten in de kring, als er iets in het nieuws is wat met racisme te maken heeft  Zoals nu met de dood van George Floyd. Of met de klas naar een museum gaan waar je leert over andere culturen. En bij geschiedenis hoort de juf of meester een onderwerp als slavernij te behandelen. En wat ik ook vind: dat de school ervoor moet zorgen dat het speelgoed, de boeken en het lesmateriaal dat wordt gebruikt divers genoeg is. Met poppen en hoofdpersonen in alle soorten en kleuren. Zodat je al heel jong leert dat al die verschillen er zijn, en mogen zijn.

Stelling: Speciale lessen over racisme zijn niet nodig.

Hannah (10): Eens

‘Ik vind het goed dat er meer aandacht voor komt op school, maar niet als apart vak. Ik had bij geschiedenis les over slavernij. Daar had ik wel over gehoord, maar het is veel erger geweest dan ik dacht. En dat het racisme ook nu nog steeds zo heftig is, wist ik ook niet.’

Talitha (11): Oneens

‘Ik ben Indonesisch, maar ik heb me nooit anders gevoeld. We zijn allemaal gewoon mensen. Daar moeten we het meer over hebben, misschien wel verplicht een kwartier per dag. Dan wordt er misschien ook minder gepest.’ 

Ben jij het eens of oneens met de stelling? Laat het hieronder weten!

Andere stellingen lezen? Je vindt ze allemaal hier.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik ben oneens omdat er zijn nu zoveel dingen tegen rasisme dat mensen het zich nu wel realiseren dat het niet cool is als je mensen discrimineerd

Ik ben het oneens, want kinderen moeten al vanaf alle groepen geleerd moeten hebben over racisme en discriminatie omdat we op school bijna niks leren over rascisme en dat is zeer belangrijk dat we over racisme en discriminatie leren op school!

Eens er zijn geen aparte lessen voor nodig vind ik want het zou gewoon een normaal iets moeten zijn dat idereen anders is en iedereen moet elkaar respecteren!

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps