stelling over voedselverspilling

Henrike over voedselverspilling

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Henrike van Gelder
Henrike
van Gelder

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Heb je ook weleens iets weggegooid omdat het over de datum is? Ik wel. Maar dan moet het echt een flink aantal dagen eroverheen zijn. Ik ben er niet zo streng in. Als iets nog goed ruikt, durf ik best melk over de datum te drinken. Maar anderen bij mij thuis denken daar toch anders over. Die gooien een pak appelsap al weg als het een halve dag over de datum is. En zo verdwijnt er regelmatig eten in de prullenbak en drinken in de gootsteen. En niet alleen bij ons thuis, Nederlanders gooien elk jaar meer dan veertig kilo voedsel weg per persoon.

Heel zonde

De minister van Landbouw wil daar nu iets aan doen. Zo wil ze dat de regels voor misvormde groenten en fruit soepeler worden. Nu wordt een beetje kromme komkommer of rechte banaan afgekeurd. Dat is natuurlijk echt heel erg zonde. Dus daar zal iedereen het mee eens zijn. Maar ze gaat nog verder: op lang houdbare producten, zoals snoep, rijst en frisdrank, wil ze de ‘ten minste houdbaar tot’-datum helemaal weghalen.

Is het veilig?

Ik zie de paniek al uitbreken, de meeste mensen willen toch honderd procent zeker zijn dat het veilig is wat ze eten. Maar dat lijkt me vooral belangrijk voor de echt bederfelijke producten zoals vlees en zuivel. Die houdbaarheidsdatum (de ‘te gebruiken tot’-datum) moet natuurlijk blijven. Maar de datum op producten die heel lang goed blijven mag wat mij betreft best sneuvelen. Sterker, ik vind dat een uitstekend idee.

Stelling: De ‘ten minste houdbaar tot’-datum op eten mag weg!

stelling over voedselverspillingLuka (10): ONEENS
‘Die datum is er toch om te voorkomen dat je ziek wordt? Ik drink geen melk die over de datum is. Zelfs op de datum al liever niet. En stel je eet rijst die bedorven is, maar dat weet je dan niet omdat ze de datum eraf hebben gehaald. Wat ik wel gek vind, is dat sommige kauwgom soms wel goed is tot 2020. Dat snap ik dan niet. Wat heeft zo’n datum nou voor zin?’

Senna (12): EENSstelling over voedselverspilling
‘Ik kijk niet altijd naar een datum voordat ik iets opeet. Dus het kan best zijn dat iets eigenlijk niet meer goed was en dat ik het niet door had. Maar dat is helemaal niet zo erg. Van mij hoeft het niet zo streng. Misschien moet er wel een uiterste-uiterste-datum op het product staan zodat je weet dat het echt niet meer goed is. Maar die kan wel een paar jaar verder zijn.’

Anderen lazen ook: Eten we straks alleen maar nepvlees?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik eet alleen eten wat 1 jaar voor de datum is

ik ben het eens de wereld wordt er veel beter van en dan krijg ik ook een goed gevoel

Ik vind het mooi als het vers en bedorven is! Juichen

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.