Foto: ANP

Is het duurste schilderij ter wereld toch geen echte Da Vinci?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Is-ie echt of is-ie dat niet? Die grote vraag gaat rond over het schilderij Salvator Mundi (Verlosser van de Wereld) van Leonardo Da Vinci, dat in 2017 voor 394 miljoen euro is verkocht. Een bekend museum deed er onlangs onderzoek naar.

Een minister van cultuur uit Saudi-Arabië, in het Midden-Oosten, bood dat megabedrag voor het kunstwerk op een veiling. Het portret van Jezus, uit het jaar 1500, werd toen in één klap het duurst geveilde kunstwerk ooit. De minister kocht het schilderij niet voor zichzelf, maar namens kroonprins Mohammed bin Salman. Kunstkenners hebben nu twijfels over dit werk: heeft de kroonprins wel een echte Da Vinci gekocht?

Duurste miskoop

Veel mensen vinden dat het lijkt op het bekende schilderij Mona Lisa van Da Vinci, omdat Jezus dezelfde uitstraling heeft als de vrouw. Daarom wordt het ook wel de Mannelijke Mona Lisa genoemd. Maar het beroemde Prado Museum in Madrid weet het nu zeker: het kunstwerk is niet gemaakt door die bekende kunstenaar. Volgens het museum is Salvator Mundi wel gemaakt onder toeziend oog van Da Vinci, maar was het echt iemand anders die het schilderde. Zal het kunstwerk nu in het paleis van de kroonprins blijven hangen? Het werk zou eigenlijk naar een groot museum gaan. Maar of dat nog doorgaat is de volgende grote vraag.

Anderen lazen ook: Duurste schilderij gaat naar museum.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook