Witte haai

Het einde voor de witte haai?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
kidsweek redactie
Nina
Schouten

Slecht nieuws voor de Zuid-Afrikaanse witte haai. Er zijn er nog maar de helft van over! 

Op dit moment zwemmen er 350 tot 520 witte haaien voor de kust van Afrika. Dat lijkt misschien meer dan genoeg als je daar op je luchtbedje ronddobbert... Maar vroeger waren het er wel twee keer zo veel.

En hoe minder haaien er over zijn, hoe minder nieuwe babyhaaitjes erbij komen. Dat komt omdat er nu te weinig vrouwtjes zijn er klaar voor zijn om moeder te worden, daarvoor zijn ze nog te jong.

Onderwaterkooi
Kun je je voorstellen dat je je in een duikpak in een kooi het Afrikaanse water in laat zakken, tussen de haaien? Je zou het maar durven! Toch doen heel veel toeristen dat als ze in Zuid-Afrika op vakantie zijn.

Zo kunnen ze veilig vanachter de tralies van heel dichtbij griezelen van die grote roofvissen. Maar ook al vinden mensen de haaien zo mooi, het zijn juist mensen die de haaien bedreigen.

Vast in netten
De meeste haaien gaan dood door dingen die mensen doen. Er zijn bijvoorbeeld tussen 1978 en 2008 meer dan duizend haaien doodgegaan doordat ze verstrikt raakten in netten. Die waren voor de kust van de Zuid-Afrikaanse stad Durban gespannen om zwemmers en surfers tegen de haaien te beschermen.

Er zijn ook veel haaien doodgegaan doordat er op ze wordt gejaagd. En door vervuiling van de oceanen. Bovendien is de Zuid-Afrikaanse witte haai veel gevoeliger voor allerlei ziektes dan andere haaien en dus heel kwetsbaar.

Wereldwijd zijn nu nog duizenden witte haaien te vinden voor de kust van Australië, Canada en de oostkust van de Verenigde Staten. En die paar honderd bij Zuid-Afrika dus.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps