Beeld ANP

Het gaat niet goed met de zeekoeien in Azië

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Het gaat niet goed met de zeekoeien in Azië. Biologen maakten deze week bekend dat dieren voor de kust van China bijna zijn uitgestorven.

De laatste jaren zijn er langs de Chinese kust nog maar een paar exemplaren gespot. Te weinig voor de soort om te overleven. Onderzoekers vroegen aan bijna achthonderd kustbewoners of ze de laatste vijf jaar weleens een zeekoe hadden gespot. Maar bij drie mensen was dat zo.

Zeegras

Het bijzondere onderwatergrazende zeezoogdier staat al een paar jaar op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten. Zeekoeien komen vooral voor op ondiepe plekken waar zeegras groeit. Een zeekoe graast daar als een soort stofzuiger over de bodem om de plantjes en wortels op te eten. Tussen het grazen door komt hij soms boven om lucht te happen. Maar de plekken met zeegras worden door klimaatveranderingen steeds schaarser.

Driehonderd kilo

Zeekoeien worden ook wel doejongs genoemd. Ze kunnen wel vier meter lang worden en wegen met gemak driehonderd kilo. Zeekoeien komen dichterbij ook voor in de Rode Zee bij Egypte, maar ook daar worden ze bedreigd.

Anderen lazen ook: Dolfijnen gaan bedreigde dieren opsporen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook