Witte neushoorn

Het gaat slecht met de wilde dieren

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Alarm! Het gaat slecht met onze wilde dieren. In veertig jaar tijd is hun aantal wereldwijd gemiddeld met meer dan de helft verminderd. Maar er is hoop: ‘We kunnen er nog wat aan doen’, zegt Monique Grooten van het Wereld Natuur Fonds (WNF).

Het WNF onderzoekt elke twee jaar hoe het ervoor staat met de wilde dieren op onze planeet. Volgens de organisatie hebben vooral dieren in tropische gebieden het moeilijk. Zo gaat het erg slecht met de roodbuik-piranha uit Paraguay, de witte neushoorn en de Afrikaanse bosolifant. Ook vissen die in zoet water leven hebben het zwaar.

Actie

De belangrijkste boosdoener? De mens. We jagen, kappen regenwouden, vervuilen het klimaat en bouwen dammen in onze rivieren. Daardoor is er steeds minder ruimte voor de dieren om te kunnen leven. Toch is het nog niet te laat, zegt het WNF. Er bestaan soorten die op het punt van uitsterven stonden, maar waarmee het nu beter gaat. Bijvoorbeeld de bultrug en de reuzenpanda.

Afspraken

Maar hoe krijg je dat voor meer dieren voor elkaar? Een betere wereld begint bij jezelf, en alle beetjes helpen. Goed voor de aarde zorgen is dus belangrijk, en je kunt veel dingen doen om te helpen. Wat dan precies? Je kunt bijvoorbeeld meer groenten en fruit eten, en minder dierlijke producten zoals vlees. Of doe eens wat vaker een lamp uit als je jouw slaapkamer verlaat. Een paar minuten korter douchen en kraanwater drinken (in plaats van water uit een fles) zijn ook goeie tips. Wil je graag nog meer doen? Hier vind je nog meer tips om te helpen.

Anderen lazen ook: Moeten we wilde dieren in de winter voeren? en 7 tips om duurzaam te eten.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik hou het meest van de dieren.

het is erg vervelend voor de dieren.
mensen moeten beter nadenken wat ze doen.

misschien is het beter dat deze dieren uitsterven niemand kijkt naar ze om laat de meeuwen ook maar uitsterven daar ergert de mens zich aan maar pas op eenmaal weg is weg ze komen NIET meer terug

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps