Het is Wereld Vegetarisme Dag

Vandaag is het Wereld Vegetarisme Dag. De dag is bedoeld om mensen te laten nadenken over wat ze eten. Een paar weetjes over ons eigen eetgedrag.

Door Redactie
Foto: ANP

Geen vlees, wel vlees, soms vlees

Wist je dat vegetariërs geen vlees en geen vis eten? Veganisten gebruiken ook geen dierlijke producten, zoals leer, wol, eieren, boter, of koekjes met boter. Flexitariërs eten alleen soms vlees. En pescotariërs eten geen vlees, maar wel vis.

55% is vleeseter

Wist je dat 55% van de Nederlanders zichzelf een vleeseter noemt? 39% noemt zichzelf een flexitariër, 3% noemt zichzelf vegetariër, 2% vindt zichzelf een pescotariër en 1% een veganist. Dat blijkt uit de Vegamonitor 2020 van Natuur & Milieu. 

59% was vleeseter

Wist je dat een jaar eerder 59% zichzelf nog een vleeseter noemde? 37% noemde zichzelf een vegetariër en 2% noemde zichzelf een vegetariër. De andere twee percentages bleven hetzelfde. 

Gewend aan vlees

Wist je dat mensen het vooral moeilijk vinden om minder vlees te eten omdat ze het zo gewend zijn? Ook dat blijkt uit de Vegamonitor.

De veestapel

Wist je dat we in 2021 bijna 100 miljoen kippen in Nederland hielden? En 11,4 miljoen varkens, 3,8 miljoen runderen en 850.000 schapen. Dat blijkt uit cijfers van CBS.

Eens wat anders

Wist je dat de meeste mensen (weleens) vegetarisch eten omdat ze eens wat anders willen eten? De tweede reden is dat ze willen bijdragen aan een betere natuur en een beter klimaat. Ook hun gezondheid geven ze als reden op om (weleens) vegetarisch te eten.