Het Kidsweek-Testteam test: het IJsbeeldenfestival

Buiten is het ruim 10 graden boven nul, maar het testteam draagt vandaag dikke jassen en handschoenen. Dat is hard nodig, want in de hal van het IJsbeeldenfestival in Zwolle is het bibberen geblazen.

Beeld Herman Engbers

Als de deur van de hal naar IJsbeeldenfestival open gaat, komt de kou je meteen tegemoet. ‘Ik ben heel blij dat ik een thermoshirt aan heb gedaan’, zegt Julia meteen. Dat is geen overbodige luxe. Binnen is het -10° Celsius. ‘Het voelt een beetje als wanneer je heel vroeg moet voetballen op een koude dag’, vindt Kirsten. ‘En dat je dan wissel bent en met blote benen langs de kant staat. Maar dan mét kleren.’ Daan is vooral benieuwd wat er binnen te zien is.

Enorme Jezus

Een heel grote poort om mee te beginnen. Van ijs natuurlijk. De testers knikken goedkeurend. Knap gemaakt, vinden ze allemaal. Maar de poort is nog maar het begin. In de ruimte erachter staan allemaal levensgrote draken en mannen met enorme vuurpijlen. ‘Dit gaat over China!’ ziet Julia meteen. Elke ruimte heeft inderdaad een ander land als thema, met beelden die daarmee te maken hebben.

Foto's Herman Engbers

In de volgende ruimte is Kirsten de eerste die het land raadt. Kamelen, een piramide en een enorme sfinx. Het kan niet missen, dit is Egypte! Daan heeft intussen een ander reusachtig beeld gespot van Jezus, bovenop een berg. ‘Dat beeld staat op een berg in Brazilië bij de stad Rio de Janeiro. In het echt is het nog veel groter’, weet hij.

IJswater

‘Ieks!’, gilt Kirsten dan ineens keihard, ‘Er valt een druppel ijswater in mijn nek!’ Aan het plafond hangen inderdaad lange ijspegels waar zo nu en dan een druppel af valt. Het is grappig om te zien hoe ook andere bezoekers daar soms van schrikken. Tobias heeft zelfs zonder druppels inmiddels een flink koude neus gekregen. ‘Het is hier echt net de Noordpool’, vindt hij.

Safari

Maar het mag dan bibberkoud zijn in de hal, toch is het testteam ineens diep in Afrika aangekomen. Leeuwen, zebra’s en een enorme olifant: het is tijd om op safari te gaan. Julia is onder de indruk van de beelden die er staan. ‘Die dieren zijn heel erg knap gemaakt. De makers zijn echte kunstenaars.’

Foto's Herman Engbers
Daan is dat helemaal met haar eens. ‘Vorig jaar heb ik samen met een vriend een muur van ijsblokken gebouwd, maar zelfs dat was al moeilijk.’ Julia heeft intussen iets leuks gespot: een glijbaan van ijs. Die moeten ze natuurlijk proberen. Het ijs glijdt fantastisch. ‘Logisch,’ vindt Tobias, ‘want er is natuurlijk weinig zo glad als ijs.’ Kirsten stop er na vier keer glijden mee. ‘Ik heb ijskoude billen’.
Foto's Herman Engbers

Na een klein uurtje is het testteam door de tentoonstelling heen. ‘Jammer dat het maar zo kort is’, vindt Tobias. Rillend gaat het testteam naar buiten. Hoog tijd voor warme chocolademelk en poffertjes.

Foto's Herman Engbers

‘Het was heel erg leuk’, concludeert Daan, ‘Maar jammer dat we er toch wel snel doorheen waren.’ Kirsten: ‘Maar ook wel weer logisch. Het is hier te koud om uren binnen te blijven.’Julia vindt de ijsbeelden bijzonder om te zien: ‘Maar als je ver weg woont, zou ik er niet helemaal voor naar Zwolle rijden.’ Kirsten had graag iets meer willen weten over de kunstenaars die de beelden hebben gemaakt. Daan: ‘Net als in musea had er bij elk kunstwerk een bordje moeten staan met informatie over het kunstwerk. En dan natuurlijk het bordje van ijs en de letters van sneeuw!’

Cijfer: 8

+ glijbaan van ijs+ bijzonder en knap gemaakt- je bent er best snel doorheen

Nederlands IJsbeeldenfestival. IJsselhal in Zwolle, t/m 5 maart (en daarna volgend jaar winter weer).www.ijsbeelden.nl

Nederlands IJsbeeldenfestival. IJsselhal in Zwolle, t/m 5 maart (en daarna volgend jaar winter weer).
www.ijsbeelden.nl