
Het is Open Monumentendag
Ronddolen in kastelen, een mysterieuze speurtocht, luisteren naar wapengekletter. Je hoeft je dit weekend niet te vervelen. Het is Open Monumentendag. Duizenden monumenten openen gratis hun deuren voor het publiek. Maar wat is een monument eigenlijk?
Een monument kan een oud gebouw zijn. Of een vindplaats waar oude vondsten lagen. Maar het kan ook groen zijn, dat door mensen is aangelegd. Zoals een park. Monumenten worden beschermd omdat ze waardevol zijn.
Rijksmonumenten
Er zijn rijksmonumenten, en nationale monumenten. Een rijksmonument krijgt geld van de overheid (‘het rijk’). Daarmee kan het monument worden bijgehouden. Het moet schoon en heel blijven. En niet achteruitgaan.
Nationale monumenten
Een nationaal monument is bedoeld om iets te herdenken. Bijvoorbeeld iets heftigs dat ooit is gebeurd, of een bepaalde periode. Sommige nationale monumenten zijn ook rijksmonument. Bijvoorbeeld het Nationale Monument op de Dam.
Tekst loopt door onder de foto.
Nationale Monument op de Dam: Wikimedia Commons
Open Monumentendag
Open Monumentendag vraagt aandacht voor monumenten. De dag wil laten zien hoe belangrijk ze zijn, en de verhalen die erbij horen. En dus zijn duizenden monumenten gratis open voor het publiek. Ook worden er veel activiteiten georganiseerd.
De verdwenen toren
In Breda kun je bijvoorbeeld op pad met het stadsspel CREDO. In Kasteel Hernen wordt het verhaal van de verdwenen hoektoren tot leven gewekt. En bij het oude buskruitmagazijn Bomvij Logies in Hellevoetsluis demonstreren soldaten uit 1801 hun wapens. Hier vind je alle activiteiten, door het hele land.
Anderen lazen ook: Open Monumentendag 2021: hier moet je echt heen
Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!