Schuim door de straten van Mosquera
Uitgelegd

Het schuimt in de hoofdstad van Colombia

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
plaatje
Niki
Meijer

Enorme wolken schuim. Die vliegen door de straten van een wijk in de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Het schuim komt uit een rivier in de buurt. Maar het is geen feest voor de inwoners. Waarom is dat?

De Colombiase rivier de Balsillas is al jarenlang zwaar vervuild. Bedrijven en inwoners gooien er veel afval en chemische vloeistoffen zoals wasmiddel in. En dat zorgt voor grote problemen. Zeker als het regent. Dan onstaan er grote giftige schuimvlokken in het water. Die vormen schuimwolken, die daarna door de wind naar de omliggende dorpen waaien. 

Foto Associated Press

 

Veel last

Het schuim is geen pretje. Vooral in Mosquera, een buitenwijk van de Colombiase hoofdstad Bogota, jaagt het inwoners op de vlucht. Het zorgt voor een grote stank en beschadigt veel. Zo bedekken de schuimwolken huizen en blokkeren ze auto's. Daarnaast is het spul giftig. Inwoners krijgen er ademhalingsproblemen van. De gemeente waarschuwt inwoners daarom om het niet aan te raken. 

Oplossingen

Twee jaar geleden werkte de gemeente van de stad al aan een oplossing. Zij installeerde een zuiveringsinstallatie die de rivier moest reinigen. Maar waarschijnlijk werkt deze niet goed. De gemeente bedenkt nu een nieuw plan. Ook vraagt zij aan inwoners om minder afval in de rivier te gooien.

Anderen lazen ook: Filmpje: Spaanse stad onder dikke laag schuim

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook