Foto: Najib Nafid
Testteam

Het testteam test Azteken in het Museum Volkenkunde

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Een oude beschaving van meer dan vijfhonderd jaar oud. Dat klinkt meteen spannend. Het testteam hoopt er dan ook veel over te leren in de tentoonstelling Azteken in Museum Volkenkunde in Leiden.

Bij de receptie krijgen de testers een ketting met een hanger mee voor een speurtocht. ‘Speurtochten zijn leuk!’ roept Valentijn. Maar wat staat er op de ketting? Is het een bloem? Een slang? Het viertal komt er nog niet uit. Over de Azteken zelf weten ze ook nog niet zoveel. ‘Het is iets met een cultuur van Mexicanen’, weet Mia. Wat het precies voor volk was, daar gaan ze nu achter komen.

Zonnesteen

Om de speurtocht te volgen, moeten de testers op zoek naar slang Coatl. In de eerste hal wordt hij meteen gespot. ‘Kijk daar, op de grond!’ Valentijn duikt naar beneden. Om hem te laten praten, moeten de testers op zijn staart trappen. Na een aantal keer hard stampen, begint het filmpje te spelen. ‘Volg mij naar het einde, dan kom je erachter wat het teken aan de ketting betekent’, vertelt Coatl. Dan begint de tentoonstelling echt met een projectie van een grote zonnesteen waarop figuren en symbolen verschijnen. Er wordt een verhaal vertelt over de goden van de Azteken en het ontstaan van de aarde. ‘Hé, de Zonnegod, die ken ik!’ zegt Féline, die met de rest op de grond geboeid zit te luisteren.

Foto: Najib NafidDe zonnesteen. Foto: Najib Nafid

Ruiken en voelen

Vervolgens krijgt het testteam een kijkje in het dagelijks leven van de Azteken. Driftig tikken de jongens op het eerste informatiescherm. ‘Rustig, we willen even lezen!’ roepen Mia en Féline. Op het beeld zijn verschillende beroepen uit de Azteken-tijd te zien. ‘Een verloskundige, oh en een edelstenenslijper. Ik verzamel edelstenen’, zegt Féline. Dan het volgende onderdeel: de Azteekse keuken. In verschillende vakjes in de muur kunnen de testers ruiken en voelen aan eten. Herkennen ze de geur? ‘Wie wil er een tomaat naar z’n hoofd?’ roept Valentijn. Ook de avocado en maïs worden gevonden.

Mooie voorwerpen

Het ene onderdeel is nog maar net bekeken of de testers belanden alweer in een volgende wereld. ‘Wow, dat is cool!’ roept Silvijn. In het oorlogsgedeelte heeft hij groot zwaard gevonden. Er is hier meer te zien over de manier waarop het Azteekse volk in strijd was met andere volken. Ook vinden de testers een vitrine waarin verschillende gebruiksvoorwerpen te zien zijn. Potten, maskers, sieraden: van alles staat uitgestald. ‘Echt knap dat ze toen al van zulke mooie oorbellen konden maken’, vindt Silvijn. Het viertal vergaapt zich aan de producten, maar het lezen van al die informatieborden? Daar hebben ze geen zin in. Want ze willen door naar het volgende onderdeel.

Foto: Najib Nafid

Azteekse creaties

Daar is slang Coatl weer. Hij vertelt meer over de Azteekse hoofdstad en er is een grote maquette van een tempel te bekijken. De tentoonstelling wordt afgesloten met een bezoekje aan het AzTEKEN-Atelier waar je zelf allerlei creaties kunt maken. De testers beginnen meteen aan een tekening van een Azteekse god en maken een afdruk van een zonnesteen. Féline laat wel even zien hoe dat moet. Ze legt een papiertje op de steen met figuurtjes. ‘Kijk, je moet heel hard duwen met je potlood.’ De symbolen verschijnen nu langzaam op het papier.

Veel te zien

Het testteam is aan het einde van de tentoonstelling gekomen. De zoekopdrachten van slang Coatl waren volgens de testers een leuke toevoeging, maar het voelde niet echt als een speurtocht. ‘Je kunt er ook gewoon langs lopen. Je komt toch wel bij de oplossing uit’, zegt Mia. Ook vinden ze het moeilijk om te bedenken wát ze nu eigenlijk geleerd hebben over de Azteken. ‘Veel informatie stond op borden voor volwassenen’, vindt Feline, ‘Maar er is wel heel veel te zien. Dat is een pluspunt.’ De testers weten in elk geval meer van de Azteken dan vóór dit museumbezoek.

Cijfer: 7,3

Pluspunt:

Spannende introductievideo

Minpunt:

Je hoeft niet echt te puzzelen voor de speurtocht

Benieuwd welke uitjes en producten het Kidsweek Testteam nog meer heeft beoordeeld? Hier vind je het een overzicht.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook