Matt, Mia, Raphael en Annemarel. Foto: Ernie Buts
Testteam

Het testteam test: zakjes voor ijsthee

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Thee kun je natuurlijk gewoon heet naar binnen slobberen. Maar nu het lente is, hadden de testers zin in iets verfrissends. Daarom stopten zij speciale zakjes in koud water. Zo maakten ze zelf drankjes met citroensmaak. Een soort ijsthee dus. Smaakt dat naar meer?

De testers hebben dorst. Maar voordat ze een slok kunnen nemen, zijn de meningen al verdeeld. De meiden houden wel van een verkoelend drankje. ‘Ik drink wel twee glazen ijsthee per dag. Maar dan wel gewone ijsthee uit een pak’, zegt Mia. De jongens zijn minder blij dat ze in dit testteam zitten. Zij drinken het drankje bijna nooit en gaan liever voor een gewoon glas water. Kritische testers dus. Gaan we dat terugzien in de cijfers? 

Afgekoelde thee 

Het eerste zakje is van Pickwick. Het doosje is mooi. Maar verder? ‘Het lijkt wel hout in een zakje’, zegt Matt verbaasd. ‘Wat gek dat er geen touwtje aan zit. Hoe moet je het zakje dan uit het water halen?’ vraagt Mia zich af. Daar weet niemand het antwoord op, dus laten ze het zakje maar. Dat moet ongeveer tien minuten trekken, lezen ze. Na een paar minuten is het water al veranderd in een geel drankje en dat ziet er smakelijk uit. Toch zegt Matt na zijn eerste slokje: ‘Je kunt beter gewoon water drinken.’ De citroensmaak vindt hij ver te zoeken en munt proeft hij ook niet. ‘Het smaakt wel een beetje naar thee’, vindt Mia. Matt: ‘Maar dan wel naar afgekoelde thee.’ Annemarel geeft als enige een voldoende: een krappe 6. 

Grote glazen ijsthee gaan er bij Mia wel in. Foto Ernie Buts

Foto: Ernie Buts

Geurstoffen 

De testers hebben nog steeds dorst. Zal de ijsthee van HEMA dat kunnen lessen? Deze heeft in ieder geval al één pluspunt: er zit een touwtje aan het zakje. De kleur is wel een beetje gek. ‘Het is oranje. Dat lijkt meer op sinaasappel of mango dan op citroen’, vindt Mia. ‘Deze ziet er daardoor wel wat sterker uit’, vindt Annemarel. Maar ook dat valt tegen. Raphael: ‘Hij ruikt wel erg naar citroen, maar ik proef het niet. Misschien hebben ze geurstoffen toegevoegd?’ Ook Matt is niet enthousiast. ‘Deze smaakt gewoon echt naar water. Maar dan nóg minder lekker.’ 

Matt is een kritische drinker. Foto: Ernie Buts

Foto: Ernie Buts

Beetje pittig 

Drie keer is scheepsrecht. Toch? Niet in dit geval. De versie met citroen, gember en geelwortel van Clipper valt namelijk ook niet in de smaak. De kleur is al wel wat beter. Mia: ‘Deze lijkt wel op citroensap.’ Raphael neemt alvast een slok. ‘Ook smaakloos’, vindt hij. Annemarel is iets positiever. ‘Als je het doorslikt, proef je wel wat gember. Dat is een beetje pittig.’ Zij geeft een 6,2, maar de andere drie strooien nog steeds met onvoldoendes. 

Raphael en Annemarel bekijken de kleur kritisch. Foto: Ernie Buts

Foto: Ernie Buts

Geen ijsthee 

De conclusie is duidelijk: niemand gaat deze zakjes kopen. Alle merken krijgen een dikke onvoldoende. ‘Ik miste de nasmaak’, zegt Mia. Net als Annemarel houdt zij het bij normale ijsthee en ook Matt en Raphael zijn niet overtuigd. Matt heeft nog wel een idee: ‘Als je water met een smaakje verwacht in plaats van ijsthee, smaakt het misschien al wel iets beter.’ 

Testwinnaar: Pickwick 

1,97 euro voor 10 stuks 
Cijfer: 3,5 
+ mooi doosje 
 - geen touwtje 
 - weinig smaak 

Clipper 

2,99  euro voor 10 stuks 
Cijfer: 2,8 
- iets meer kleur  
- maar weinig smaak 

HEMA 

2,50 euro voor 10 stuks 
 Cijfer: 2,4 
+ lekkere geur 
 - maar weinig smaak 

Anderen lazen ook: Het testteam test vegetarische paté.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook