Het is vandaag Internationale Dag tegen Dierproeven

Het is vandaag Internationale Dag tegen Dierproeven

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kidsweek redactie
Redactie
Kidsweek

Maandag 24 april is het Internationale Dag tegen Dierproeven. Op deze dag voeren tegenstanders van dierproeven over de hele wereld actie. Maar wat zijn dierproeven eigenlijk? Door Nienke Ledegang

Wat zijn dierproeven eigenlijk?

Dierproeven zijn proeven op levende dieren. Met dierproeven proberen onderzoekers meer te leren over het lichaam van mens en dier. Ze zien hoe bepaalde ziektes werken en zoeken naar oplossingen hiervoor.

Dat is op zich een mooi doel, alleen zijn de proeven heel erg naar voor de proefdieren. Het grootste deel van de proefdieren voelt zich eenzaam of heeft pijn door de dierproeven.

Kan dat niet anders?

Dat wordt wel geprobeerd. Computers en robots zijn tegenwoordig zo slim dat ze sommige proefdieren kunnen vervangen. Dan werken onderzoekers bijvoorbeeld met een kunstrat.

Maar soms kan het niet anders. Dan zijn dierproeven niet te voorkomen, bijvoorbeeld als er medicijnen of voedingsmiddelen getest moeten worden.

Om hoeveel dieren gaat het eigenlijk?

Het grootste deel van de proefdieren zijn speciaal gefokt dierproeven. De meeste zijn muizen en ratten. In Nederland worden ongeveer een half miljoen dierproeven per jaar gedaan.

Hoe zijn de regels voor dierproeven in Nederland?

Streng! Nederland heeft zelfs een schepje boven op de regels voor dierproeven in de Europese Unie gedaan. En die zijn al strenger dan waar ook ter wereld! Dierproeven voor bijvoorbeeld make-up en crèmes, zijn in ons land verboden.

Wat kun jij doen?

Goed opletten als jij (of je ouders) iets koopt. Er zijn bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen met stoffen die niet getest zijn op dieren. Daar staat dan soms een plaatje op, bijvoorbeeld het springende konijntje van Cruelty Free International. En goed opletten hoeft natuurlijk niet alleen op 24 april, maar kan het hele jaar door. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik vind het zielig om dieren te gebruiken.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.