Stotteren

Het is vandaag Wereldstotterdag

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Iedereen struikelt wel eens over zijn woorden, maar bij één op de twintig kinderen gebeurt het vaker. Op Wereldstotterdag daarom drie vragen (en antwoorden) over stotteren.

1. Wat is stotteren?

Het Stotterfonds legt het zo uit: om te kunnen spreken heb je spieren, zenuwen en hersenen nodig. Wanneer je iets wilt zeggen, vormt zich een idee in je hersenen. Die zetten dit idee om in woorden en daarna in klanken. Vervolgens wordt vanuit de hersenen een seintje gegeven aan de spieren. Zenuwen zorgen ervoor dat de spieren de juiste klanken maken, waardoor je woorden en zinnen uitspreekt.

Er zijn meer dan honderdvijftig spieren nodig om te zorgen dat je goed kunt spreken. Soms gaat er iets mis in de samenwerking tussen hersenen, spieren en zenuwen. Dan reageren de zenuwen te traag op seintjes vanuit de hersenen. Dan zitten de woorden en klanken wel in je hoofd, maar het lukt niet om ze soepel uit te spreken. Je stottert.

2. Gaat stotteren over?

Bij sommigen gaat het vanzelf voorbij, anderen leren met hulp vloeiend(er) praten en sommigen blijven stotteren. Van een logopedist of stottertherapeut kun je hulp krijgen. Je leert dan meer controle te krijgen over je spraak. Je krijgt vaak ook weer meer plezier in het praten.

3. Hoeveel mensen stotteren?

Volgens het Stotterfonds stotteren in Nederland tussen de 150.000 en 200.000 mensen. Er zijn veel vormen: de één herhaalt lettergrepen, woorden of zinsdelen. De ander blijft hangen op bepaalde letters, houdt klanken lang aan of blokkeert helemaal.

Stotteren komt overal ter wereld voor, zowel bij jongens als bij meisjes en bij jong en oud. Het heeft ook niets te maken met hoe slim je bent. Wereldwijd stotteren zo'n zestig miljoen mensen. Een grappig weetje over stotteren: wist je dat niet stottert wanneer je zingt? Probeer het maar eens.

Bekijk ook het filmpje:

Anderen lazen ook: Als ik stotter doe ik mijn ogen dicht.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik stotter ook ,maar maakt mij niks uit ik ben er zelfs een beetje trots op!

Het maakt niets uit als iemand stottert. Het verandert niets aan het innerlijk van diegene. Vraagtzichaf

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.