Foto ANP

Het verbod op pulsvissen. Hoe zit dat precies?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Er werd deze week druk gepraat over een Europees verbod op pulsvissen. Zo'n verbod zou een grote tegenvaller zijn voor veel vissers in ons land. Hoe zit dat?

Pulsvissen is een nieuwe techniek om vissen te vangen. In plaats van sleepnetten gebruik je kabels waar stroomstootjes doorheen gaan. De vissen schrikken daarvan en zijn dan makkelijker in de netten te vangen. Voordeel voor de vissers: grotere vangst. Voordeel voor de natuur: het leven op de bodem van de zee lijkt minder kapot te gaan dan bij sleepnetten.

Blij
De afgelopen tijd zijn veel vissers in Nederland overgestapt op deze nieuwe techniek. Ongeveer de helft. Dat zijn 84 schepen. Ze hebben veel geld voor de pulstechniek betaald, maar ze zijn er blij mee want door de grotere vangst hebben ze meer inkomsten.

Niet blij
Maar andere Europese vissers waren niet blij met de pulstechniek. Ze zeiden dat de Nederlanders daarmee teveel voor hun neus wegvisten. Daardoor bleef er minder voor hen over. Daarom wilden ze dat er een verbod kwam. Ook milieuorganisaties hadden kritiek. Zij zeiden dat de schokjes slecht voor de vissen waren.
Minister Schouten kreeg een klein vissersnet cadeau  Foto ANP
Zorgen
Afgelopen dinsdag gingen veel pulsvissers met hun gezinnen naar Den Haag. Ze vertelden de politici dat ze zich zorgen maken over hun toekomst als het verbod er inderdaad komt. De minister van Landbouw en Natuur Carola Schouten zei tegen de pulsvissers dat ze niet wil dat zij de dupe worden. En dat zij geld wil uittrekken om de vissers en hun gezinnen te helpen.

Helft mag door
Woensdag ging het Europees Parlement stemmen over het pulsvissen. Ze besloten dat de helft van de pulsschepen, dat zijn er 42, nog twee jaar door mogen gaan. De andere 42 moeten stoppen. Maar het zou nog kunnen dat het verbod wordt teruggedraaid. Dat gebeurt als uit nieuw onderzoek blijkt dat de pulstechniek niet schadelijk is voor de vissen en ander zeeleven.

Anderen lazen ook: Vissers balen van netten vol speelgoed.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

kunnen jullie een stelling verzinnen over deze tekst voor een nieuwskring want ik kan er geen meer verzinnen

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps