Foto: ANP

Het wordt natter in Nederland dan gedacht

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Dat het de komende jaren in Nederland warmer en natter wordt door klimaatverandering weten we al. Toch gaat die opwarming, als we zo doorgaan als nu, waarschijnlijk nóg sneller dan verwacht. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het KNMI. Een paar dingen die waarschijnlijk gaan veranderen.

Zeeniveau wordt hoger

Onderzoekers maken zich veel zorgen over het zeeniveau. Uit het onderzoek blijkt dat het zeewater waarschijnlijk sneller gaat stijgen dan gedacht werd. In het jaar 2100 zal het water minimaal 1,2 meter hoger liggen dan nu. Maar dat kan ook zomaar twee meter zijn.

Rivieren hoger en lager

Ook de hoogte van het water in rivieren zal veranderen. In de zomer worden de rivieren droger. In de winter neemt de kans op overstromingen juist toe. Dat het zo wisselvallig wordt, heeft te maken met het weer in het Noordpoolgebied. Doordat de temperatuur daar sneller oploopt dan hier, wordt het temperatuurverschil tussen de Noordpool en landen waar het heet is kleiner. Daardoor ontstaan er minder harde winden hoog in de lucht en zo kan een weertype langer blijven hangen. 

Meer neerslag

Door klimaatverandering wordt het bij ons warmer. Doordat er in warme lucht meer vocht kan zitten, kunnen extremere buien ontstaan. Tijdens die zware buien kunnen ook meer valwinden voorbijkomen, zoals afgelopen voorjaar in Leersum gebeurde. Die heftige windvlagen kunnen voor veel schade zorgen.

Niet alleen in Nederland stijgt het zeeniveau. Als er niet direct actie wordt ondernomen, lopen veel delen van Afrika onder water. Zo dreigt één van de belangrijkste historische gebouwen in Kenia in zee te verdwijnen. Onze collega's van Samsam spraken Swabir (12), die een rondleiding gaf door zijn stad.

Anderen lazen ook: 'Klimaatprobleem is zorgwekkend voor kinderen'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook