ANP
Uitgelegd

Hierdoor sta je lang in de rij op Schiphol

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
plaatje
Niki
Meijer

Het is eindelijk meivakantie! Sta jij ook te springen om op vakantie te gaan? Misschien reis je met de auto of pak je zelfs het vliegtuig. Juich dan maar niet te vroeg. Op Schiphol staan lange wachtrijen. Waarom is er zoveel drukte op de luchthaven?

Veel mensen gaan tijdens de meivakantie met het vliegtuig op vakantie. Per dag krijgt het vliegveld maar liefst 174.000 reizigers binnen. Daarom is het drukker dan normaal. Toch zijn dit nog niet zoveel reizigers als Schiphol voor corona kreeg. Dus hoe kunnen er dan zulke lange wachtrijen zijn?  

Groot personeelstekort

De luchthaven heeft een groot personeelstekort. Toen corona uitbrak, ontsloegen veel vliegtuigmaatschappijen een groot deel van hun personeel. Die wilden niet werkloos thuis zitten en gingen op zoek naar een nieuwe baan. Daar kregen zij meer geld, waardoor zij nu niet meer terug willen naar Schiphol. Vooral bij de incheckbalies, beveiligingspoorten en de bagageruimen is dat te merken. En dat zorgt voor grote gaten in de roosters.

Protest

Het personeel ervaart hoge werkdruk. Daarom gingen ze afgelopen zaterdag in protest. Ze vroegen om betere werkomstandigheden. Reizigers kregen die dag een oproepje om niet meer naar de luchthaven te komen. Ook waren veel mensen hun koffers en tassen kwijt, omdat het bagagepersoneel die dag niet meer werkte.

Langere wachttijden

Als passagier voel je ook deze personeelstekorten. Er staan langere wachttijden bij de incheckbalies en de beveiligingscontrole. Het duurt dus langer om van de ingang naar het vliegtuig te komen.

Tips

Wil jij graag een soepele vlucht? Volg dan deze drie belangrijke tips: 

1. Kom op tijd. Zorg ervoor dat je 2 of 3 uur voor vertrek arriveert op de luchthaven!
2. Check online in voor je vlucht. Dat scheelt weer een hele wachtrij. 
3. Haal je vloeistoffen en elektronische spullen niet alvast uit je handbagage. Schiphol heeft namelijk nieuwe scan-apparaten, waardoor dat niet meer nodig is. Scheelt weer tijd! Je moet je vloeistoffen nog wel in een doorzichtig zakje doen.

Anderen lazen ook: Voor het eerst elektrisch vliegtuig op Schiphol.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook