De Moskva nog in volle glorie. Xinhua News Agency / eyevine
Uitgelegd

Hierom is het zinken van Russisch schip Moskva zo belangrijk

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Het Russische oorlogsschip Moskva is gisteravond gezonken naar de bodem van de zee. Dat is een grote klap in het gezicht van de Russen. Waarom precies?

De Moskva was hét paradepaardje van de Russische vloot. Het oorlogsschip voer in de Zwarte Zee, ten zuiden van Oekraïne. Waarom het gezonken is, weten we niet zeker. Volgens de Russen is er brand uitgebroken op het schip. Maar volgens het Oekraïense leger hebben zij het schip beschoten met raketten. Of er slachtoffers zijn gevallen op het 186 meter lange schip, is ook niet duidelijk. 

Zware dobber voor Poetin

Hoe dan ook is het verlies een zware dobber voor president Vladimir Poetin. Het grote marineschip was voor de Russen belangrijk. Het had zware wapens aan boord en kon andere schepen beschermen tegen luchtaanvallen. Ook kon de Moskva zélf aanvallen. Dat het schip nu is gezonken betekent dus dat de Russen minder militaire kracht hebben.

Moeilijker aansturen

Nog voor de Moskva was gezonken, liet Rusland weten dat de hele bemanning (zo’n vijfhonderd man) van boord was gehaald. Daarvan weten we niet of het echt klopt. Wat waarschijnlijk wel zo was, is dat de commandant van de Russische vloot met zijn medewerkers op het schip werkte. Zij stuurden de andere Russische schepen vanaf de Moskva aan. Nu die is gezonken, wordt het voor die Russische hoofdcommandant moeilijker om de andere Russische schepen aan te sturen.

Symbolische waarde

Juist omdat het zo’n belangrijk schip was, is dit voor de Russen ook een grote symbolische opdoffer. Veel Oekraïners zien dit dan ook als een lichtpuntje in de oorlog.

Anderen lazen ook: Wat is er aan de hand in Sri Lanka?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook