Foto: Associated Press
Uitgelegd

Hierom plakken actievoerders zichzelf vast

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Dit weekend lijmden demonstranten zich vast aan een schilderij in Australië. Dat was niet voor het eerst dat actievoerders ergens bleven plakken. Wat is er aan de hand?

Twee activisten van klimaatgroep Extinction Rebellion lijmden zich vast aan een schilderij van de bekende schilder Picasso. Zij hadden een bord bij zich waarop stond: klimaatchaos: oorlog en hongersnood. Met hun actie wilden ze aandacht vragen voor het klimaat.

De tekst gaat verder onder de tweet.

Wereld redden

Dat is niet voor het eerst. Een paar maanden geleden lijmden twee actievoerders van een andere groep zichzelf vast aan een schilderij van de schilder Botticelli (dat zie je hierboven). Zij wilden daarmee ook aandacht vragen voor het klimaat. Op hun shirts stond Just Stop Oil: stop met olie. Een van de demonstranten riep daarbij dat 'we de wereld moeten redden'.

Minder kolen, gas en olie

Zij horen bij de protestgroep Just Stop Oil. Die protesteert al langer voor het klimaat. Ze vinden dat er minder kolen, gas en olie moeten worden gebruikt. In april plakte een lid van de groep zich daarom al vast aan een benzinepomp.

De tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Eyevine

Aan de weg

Ook in andere musea in onder andere Londen lijmden actievoerders zichzelf al eerder vast aan schilderijen van bijvoorbeeld Leonardo Da Vinci en Van Gogh. Daar bleef het niet bij. Actievoerders van het Franse Dernière Rénovation verstoorden deze zomer zelfs de Tour de France door zich aan de weg vast te lijmen.

Foto: EPA

Anderen lazen ook: Scholieren spijbelen voor groot klimaatprotest

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook