Foto: SIPA USA
Uitgelegd

Hierom vallen de Russen de Donbas-regio aan

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

In het oosten van Oekraïne wordt hard gevochten. De Russen proberen de Donbas-regio te veroveren. Waarom is dit gebied zo belangrijk? Oost-Europa-expert László Marácz legt het uit.

‘In de provincies Donetsk en Loehansk, samen het Donbas-gebied, wonen veel mensen die zich graag bij Rusland willen aansluiten’, zegt Marácz. Het is in dit gebied dan ook al langer onrustig. De strijd speelt zich nu vooral af rond Marioepol. Die stad is niet alleen belangrijk vanwege de haven en industrie die voor veel inkomsten zorgen, maar ook de ligging speelt een rol. In 2014 nam Rusland het schiereiland de Krim in het zuiden van Oekraïne in. ‘Marioepol vormt een brug over het land tussen Rusland en de Krim.’

Nieuwe grens

Hoe de strijd precies zal verlopen, is onduidelijk. ‘Maar het belooft niet veel goeds. Steden worden zwaar aangevallen en er vallen veel slachtoffers.’ Sommige experts denken dat president Poetin de Donbas vóór 9 mei veroverd wil hebben. Op deze Dag van Overwinning viert Rusland elk jaar dat het Duitsland in de Tweede Wereldoorlog versloeg. Maar Marácz denkt dat het conflict langer doorgaat. ‘Waarschijnlijk probeert Rusland het gebied tot aan de rivier Dnjepr in te nemen. Dat wordt dan misschien een nieuwe grens.’ De Oekraïense president Zelensky liet weten het gebied niet zomaar uit handen te geven en het te zullen blijven verdedigen.

Kaartje Donbas

Anderen lazen ook: Hierom is het zinken van Russisch schip Moskva zo belangrijk.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook