Foto: AP
Uitgelegd

Hierom zijn de Chinese lockdowns zo streng

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

In Nederland merk je haast niks meer van corona, maar dat is in China wel anders. Na de grote lockdown in Shanghai worden nu ook de regels in Peking steeds strenger. Waarom is dat?

Wat is er aan de hand?

De Chinese stad Shanghai zit al weken in een extreem strenge lockdown. Alle 26 miljoen inwoners moeten binnen blijven. Veel mensen kunnen daardoor niet naar hun werk en komen moeilijk aan eten. Daarbij wordt iedereen massaal getest. Test je positief? Dan moet je naar een speciale quarantaine-locatie. Voor de hoofdstad Peking dreigt nu ook zo’n lockdown omdat de besmettingen toenemen.

Waarom zijn de regels zo streng?

De Chinese regering wil helemaal geen coronabesmettingen in het land. Dat noemen ze het ‘zero covid-beleid’. Experts denken dat president Xi Jinping hiermee wil laten zien dat hij het virus onder controle kan houden. Ook voor de zorg is het nodig dat er weinig zieken zijn. In China wonen zoveel mensen dat er te weinig ziekenhuisbedden zijn.

Maar werken die maatregelen ook?

In China zijn er minder besmettingen en doden dan in andere grote landen, maar er is dus ook veel minder vrijheid. En helemaal geen positieve tests lijkt het land niet te lukken doordat de omikron-variant veel besmettelijker is. Het virus verspreidt zich er waarschijnlijk zelfs nog sneller dan hier omdat de Chinese vaccins minder goed werken én veel ouderen niet gevaccineerd zijn. Dus het strenge coronabeleid zal voorlopig nog wel zo blijven.

Anderen lazen ook: Uitgelegd: zo werkt de Chinese censuur.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook