Hiphop & klassiek in Creatures

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
maartje 2015nieuw.jpg
Maartje
Dammers

Hiphopdans met klassieke muziek? Gaat dat samen? Ja, heel goed zelfs. Dat laten de leden van het Balletorkest en dancecrew ISH zien in de nieuwe familievoorstelling Creatures. Samen met Kidsweek-lezers Lana en Fiona (11 jaar) namen we een kijkje bij de repetities.

Buiten is het koud en grijs, maar in de repetitieruimte van Q Factory in Amsterdam komt een kleurrijke en vooral muzikale wereld tot leven. Daar werken de dansers en orkestleden zich in het zweet. Ja, ook die laatste groep moet aan de bak. Waar ze normaal in een orkestbak zitten, bewegen ze nu vloeiend tussen de dansers door.
Marco Gerris KW

Voor in de repetitieruimte staat choreograaf Marco Gerris (bekend van So You Think You Can Dance) op een stoel. Hij geeft de tien dansers en 45 orkestleden voortdurend aanwijzingen.

Gil KW
Speciale wezens

Lana en Fiona zitten op de stoelen naast hem. Ze kijken hun ogen uit. ‘Zag je net die danser met dat paarse haar?’, zegt Lana. ‘Ik vond het best eng hoe hij bewoog. Met van die schokkende bewegingen. Je kunt echt goed zien dat hij een speciaal wezen is.’

En dat is precies waar deze voorstelling over gaat. Er wordt vijfhonderd jaar evolutie (hoe de aarde zich in miljoenen jaren heeft ontwikkeld tot wat ze nu is) in uitgebeeld. De show gaat over twee verliefde wezen die naar elkaar op zoek gaan over zee, land en door de lucht. Langs onderwaterwezens, dino’s en uiteindelijk ook de zoogdieren.

Blijven kijken
Fiona: ‘Ik ben wel vaker naar dansvoorstellingen geweest maar dan zit het orkest beneden in de orkestbak en let je er bijna niet op. Nu zie je ze raar bewegen en dan blijf je wel kijken. Maar het is ook wel gevaarlijk. Af en toe worden ze bijna geraakt door een danser die dan z’n arm uitstrekt.’ Lana: ‘Soms heb je wel het gevoel dat ze elkaar in de weg zitten maar dat gaat straks in de echte zaal vast beter. Die is veel groter!’

Kidsweek sprak ook met danser Gil (de jongen met het paarse haar) en orkestlid Irma. Hun verhaal lees je op donderdag 12 mei in de krant.

Creatures speelt van 14 t/m 22 mei in de Zuiveringshal West in de Westgasfabriek in Amsterdam.
www.balletorkest.nl/creatures 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Tof ik doe zelf ook dansen

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.