Foto: AP

Hitterecord in Europa: 48,8 graden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Het is puffen en zweten in Zuid-Europa. Op het Italiaanse schiereiland Sicilië werd het gisteren zelfs 48,8 graden! Dat is de hoogste temperatuur ooit gemeten in Europa.

Een plaatselijk weerstation vlakbij de havenstad Syracuse registreerde de hoge temperatuur. In 1977 was het voor het laatst zo warm in Europa. Toen werd het in Athene, de hoofdstad van Griekenland, 48,0 graden. Of dat Europese hitterecord nu ook echt is verbroken, is nog niet zeker. Daarvoor moet een officiële organisatie nog vaststellen dat de temperatuur klopte. Maar één is zeker: het is niet vaak zó heet. 

Nog warmer

Voorlopig is er nog geen verkoeling op komst in Zuid-Europa: de piek van de hittegolf wordt morgen verwacht en het wordt deze week waarschijnlijk de warmste week van de zomer. De Italiaanse regering heeft voor acht steden code rood afgegeven. Ook in Spanje en Portugal is het gloeiend heet. In Spanje worden ook temperaturen van boven de veertig graden verwacht. 

Bosbranden

Door de hitte zijn in Italië, Griekenland en Turkije de afgelopen weken honderden bosbranden uitgebroken. Duizenden mensen moesten daarom hun huis verlaten. In Italië is het leger ingezet om te helpen blussen. Niet alleen in Zuid-Europa woedt het vuur. Ook in Algerije en in de Amerikaanse staat Californië ontstonden de afgelopen week heel heftige bosbranden.

In Italië ontstaan veel bosbranden door de hitte. Foto: Fransesco Ruta
Foto: Fransesco Ruta

Anderen lazen ook: Wat weet jij van Italië?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook