Foto: Shutterstock

Ho, ho, ho! 5 tips voor een duurzame kerstboom

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Houd jij ook zo van de gezelligheid van een kerstboom? Elk jaar worden er in Nederland 2,5 miljoen verkocht. Maar ze worden maar een paar weken gebruikt. Hoe houd je het een beetje duurzaam? En is een echte nou beter dan een neppe?

Zelfs experts weten niet precies of een echte of nepperd beter is voor het milieu. Duidelijk is wel dat lang met je boom doen het duurzaamst is. Kidsweek vroeg Milieudefensie hoe je dat het beste doet.

Adoptieboom 

Huur of adopteer ergens in jouw buurt een levende kerstboom. Lever hem na de feestdagen weer in, en de boom wordt weer teruggeplant in het bos. 

Tweedehandsje 

Koop een tweedehandse kunstboom bij de kringloop of op Marktplaats. Of misschien ligt er bij jouw opa of oma nog één stof te vangen. Gezellig, zo’n oud besje! 
Wil je toch een nieuwe kunstboom? Koop er één van goede kwaliteit. Om milieuvriendelijker te zijn dan een echte boom, moet je ’m minimaal 9 tot 17 jaar gebruiken.  

Crea-boom 

Maak een kerstboom van iets wat je nog hebt liggen. Bijvoorbeeld houten planken die je van zolder haalt. Of maak ’m op de muur met tape. Met zo’n boom kun je helemaal losgaan naar je eigen smaak.  

Tuinboom 

Wil je die echte dennengeur in huis? Dan is een echte kerstboom met grote kluit, die je na kerst in de tuin plant, een goed idee. Geef de boom veel water en zet ’m niet naast de verwarming. Dikke kans dat-ie de feestdagen overleeft. 

Dichtbij

Tot slot nog een belangrijke tip: koop je boom dichtbij huis. Een verre autorit is vervuilender dan het verschil tussen soorten kerstbomen.

Anderen lazen ook: Het testteam test duurzame rietjes

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook