CDA-baas Buma: alle kinderen moeten het volkslied kennen

Hoe goed ken jij het Wilhelmus?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Menno
Woudt

Het Wilhelmus is het volkslied van Nederland. Als het aan CDA-baas Sybrand Buma ligt, moet elk kind in Nederland dat mee kunnen zingen. Staand, uit volle borst! 

De leider van de politieke partij CDA, Sybrand Buma, hoopt de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart te gaan winnen. En als-ie dan premier mag worden, wil hij een boel dingen in Nederland veranderen.

Eén van die dingen is dat iedereen in Nederland het volkslied kent: het Wilhelmus. Dat zouden kinderen op de basisschool verplicht moeten leren, vertelt hij aan De Telegraaf. Ze moeten de tekst uit hun hoofd kennen. Staand, met je hand op je hart, moet iedereen de coupletten kunnen meezingen!

Volgens Buma is het een goed idee: kinderen moeten respect hebben voor de koning en de koningin. En dus ook voor het volkslied.

CDA-baas Buma: alle kinderen moeten het volkslied kennenBij vergaderingen van het CDA wordt aan het begin altijd het Wilhelmus gezongen. Of Buma (rechts) mooi kan zingen is niet bekend.

Wist je dat het Wilhelmus in 1572 bedacht is?

Toch is het nummer pas in 1932 ons 'volkslied' geworden. Vrijwel elk land ter wereld heeft zo'n eigen lied.

Wist je dat het Wilhelmus uit vijftien coupletten bestaat?

Een couplet is een aantal regels dat bij elkaar hoort. Meestal zingen we in Nederland alleen het eerste couplet. Da's al lastig genoeg, kijk maar:

Wilhelmus van Nassouwe ben ik, van Duitsen bloed
Den Vaderland getrouwe blijf ik tot in den dood.
Een prinse van Oranje ben ik, vrij onverveerd
Den Koning van Hispanje heb ik altijd geëerd.

Wist je dat het Wilhelmus allerlei boodschappen bevat?

Het is nogal ouderwets Nederlands. Want waarom moeten we in Nederland zingen dat we van 'Duitsen bloed' zijn? Dat komt omdat Europa vroeger in de middeleeuwen één groot gebied was, met allemaal losse landjes en steden. 'Duits bloed' verwijst daarom naar zowel Duits als Nederlands bloed.

Ook goed om te weten: 'vrij onverveerd' betekent gewoon 'nergens bang voor'. En die Koning van Hispanje (van Spanje), die was een tijdje de baas in Nederland. Zo, tijd om mee te zingen

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Duimomlaag ik vind hey niet nodig om het nederlans volkslied te kunnen Duimomlaag Duimomlaag

@anoniem 4 maart: ik vind het ook niet nodig dat mensen het hele Nederlandse volkslied kennen, of dat ze het kunnen zingen. Maar ik vind het wel belangrijk dat mensen de Nederlandse taal foutloos schrijven. Dat lijkt me nou typisch een taak voor scholen... zucht.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps