Foto: Shutterstock
Gapende dieren

Hoe groter het brein, hoe langer de gaap

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Karin Wesselink
Karin
Wesselink

Hoe groter je brein, hoe langer je gaapt. Niet omdat je je verveelt, maar om je hersenen te koelen. Dat weten onderzoekers nadat ze meer dan 1250 gapen van 55 zoogdier- en 46 vogelsoorten bestudeerden. 

Dat deden ze in dierentuinen. Slaapverwekkend? Nee, hoor! Ze hadden alleen wel veel geduld nodig. En een videocamera om al die gapen op te nemen. Vervolgens keken ze hoe lang elke gaap duurde en hoe groot de kop van de geeuwer was. En wat bleek na flink wat rekenen? Dieren met een groter brein gapen langer dan dieren met kleine hersenen.

Vreemde eend: naakte molrat

Alleen de naakte molrat is een uitzondering. Die gaapt net zo lang als een jaguar, terwijl het brein van een jaguar wel driehonderd keer groter is. Naar de reden kunnen de onderzoekers alleen maar gissen. Het zou te maken kunnen hebben met het feit dat een naakte molrat geen zweetklieren heeft.

Oververhit

Gaap je nu? Dat komt omdat je brein deze informatie probeert te verwerken. Wij snappen best dat je daar wat oververhit van dreigt te raken. Deze dieren kunnen er trouwens ook wat van:

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Anderen lazen ook: Olifantje geboren in Diergaarde Blijdorp

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook