Jos Baart
Dier van het Jaar

Hoe is het nu met Dier van het Jaar 2020 familie Oehoe?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Vorig jaar werd de familie Oehoe gekroond tot Dier van het Jaar 2020. De drie uilskuikens gingen van een plantenbak op een Belgisch balkon naar een vogelopvang. En nu zijn ze uitgevlogen! Hoe gaat het met de pluizige vogeltjes?

‘We hebben eigenlijk niets meer van de oehoe’s vernomen’, vertelt bioloog Frederik Thoelen van de vogelopvang. Het is alweer bijna een jaar geleden dat de oehoe’s de wijde wereld invlogen. ‘Er is minstens 1 dier nog enkele weken in het gebied blijven rondhangen, maar daarna is er niets meer vernomen. Dit is niet abnormaal, omdat de dieren enerzijds erg schuw zijn, en anderzijds vaak snel wegtrekken na een vrijlating.’

Vrijgelaten

Vorig jaar oktober werden de dieren vrijgelaten nadat ze in de Belgische opvang waren klaargestoomd voor een leven in de natuur. ‘We hebben ze in een kooi leren jagen en dat ging goed. Ze waren er helemaal klaar voor', vertelde Thoelen toen. 'Ze zijn bang voor mensen. Dat is goed, want dieren die gewend zijn aan mensen, gaan ook hun eten zoeken bij mensen. En dat willen we juist niet.’

Nog een nestje

De familie Oehoe logeerde wekenlang in een plantenbak op het balkon van Jos Baart in België. Daar was het een gezellige beestenboel, maar de kuikens werden zo groot, dat ze steeds uit het nest kukelden. Daarom werden ze naar de vogelopvang gebracht. Gelukkig hoefde Baart niet lang zonder de grijze vogeltjes te leven. Precies een jaartje later heeft er weer een nestje oehoe’s zich op zijn balkon genesteld! En ook deze vogels zijn inmiddels bij de vogelopvang beland in afwachting van hun vrijlating in de natuur.

Op deze video zie je hoe de oehoe's werden uitgezet in de natuur:

Anderen lazen ook: Hoera! De familie Oehoe is Dier van het Jaar 2020.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook