Hoe komen orkanen eigenlijk aan hun naam?

Tornado Alley is de naam voor een gebied in Noord-Amerika waar veel tornado's voorkomen, gemiddeld zo'n duizend per jaar. De meeste zijn niet sterk, maar sommige wel. Zoals die in Alabama afgelopen weekend, zeker 22 mensen overleefden het niet. Alleen, hoe komen orkanen eigenlijk aan hun naam?

Door Redactie
Hoe komen orkanen eigenlijk aan hun naam?

De namen worden bedacht door de World Meteorological Organisation, het wereldweerinsituut. Zij bedenken 21 namen, elk met een eigen letter uit het alfabet. De letters Q, U, X, Y en Z worden altijd overgeslagen.

Mensennamen

De gekozen namen zijn vaak korte ‘mensennamen’. Dit is gedaan zodat weerstations over de hele regio waar een orkaan langskomt elkaar beter begrijpen en snel kunnen praten over een orkaan. De mensennamen kunnen vaak goed worden onthouden.

En wanneer er twee orkanen door hetzelfde gebied komen, zoals nu met Irma en Jose, raken ze niet in de war over welke orkaan het gaat.

Eigen naam

Elk gebied heeft zijn eigen naam. Zo heten orkanen boven de Atlantische oceaan anders dan die boven de Grote Oceaan. Komt een orkaan in een nieuw gebied? Dan krijgt de storm een nieuwe naam.

Nooit meer Katrina of Irma

Elk jaar heeft een eigen lijst met namen. Sommige orkaannamen worden niet meer gebruikt, bijvoorbeeld wanneer de orkaan veel schade en slachtoffers heeft gemaakt. Dan vind het weerinstituut het niet netjes naar overlevenden om de naam te blijven gebruiken. Zo komt er nooit meer een orkaan Katrina, omdat een orkaan met die naam in 2005 enorm veel schade veroorzaakte in Amerika. Of een orkaan Irma, die het eiland Sint-Maarten zwaar trof.